Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български учен от Харвард печели престижна международна награда

Снимка: scholar.harvard.edu

Стефани Станчева, професор по политическа икономика в Харвардския университет, е един от двамата учени, които печелят тазгодишната престижна международна награда Bright Mind Award. Тя ще ѝ бъде връчена на церемония в Берлин на 14 ноември, съобщава The Harvard gazette. Наградата се връчва всяка година от Берлинския център за социални науки, като с нея се отличават млади учени с важен принос за политическите и икономическите реформи.

„За мен е истинска чест да бъда един от двамата носители на наградата Bright Minds Award - казва Станчева пред изданието. - Много съм щастлива, че работата ми, целяща да се потопя в умовете на хората и да разбера по-добре техните възприятия, възгледи и вярвания, резонира у другите“, казва тя.

Родената в Кричим Станчева се присъединява към факултета по социални науки в Харвард през 2016 г. Член е на Френския съвет за икономически анализи, който съветва френското правителство. Известна е с изследванията си на данъчните системи по света.


Още от категорията

Д-р Евгений Кара – лечителят на души, в който се уповават все повече хора

Хората в шуменското село Никола Козлево смятат себе си за благословени, защото ден и нощ могат да почукат на една врата и да разтоварят болката си. С усмивка и добра дума ще ги посрещне докторът, който не просто облекчава физическите им страдания, но..

публикувано на 19.02.24 в 09:31
Алесандро Масачи се гордее с българските си корени

Италианският актьор с български произход Алесандро Масачи ще се появи и в нашенски сериал

Роден е в Италия преди 26 години. Майка му е българка, баща му - италианец, а той се гордее, че е носител на две култури и на два езика. Признава, че в София с чувства у дома. А голямата му любов е киното. Алесандро Масачи решава да стане актьор когато е..

публикувано на 15.02.24 в 10:05

Трифон Силяновски – ерудитът, когото комунистическата власт не успя да прекърши

В онова убого време на издялани по партиен калъп човеци да " стърчиш " със собствена осанка било грях, заплащан често с физическо унищожение. Някои обаче оцелявали – с потрошено от изстъпленията в комунистическите лагери тяло, ала с..

публикувано на 14.02.24 в 10:50