Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български учен от Харвард печели престижна международна награда

Снимка: scholar.harvard.edu

Стефани Станчева, професор по политическа икономика в Харвардския университет, е един от двамата учени, които печелят тазгодишната престижна международна награда Bright Mind Award. Тя ще ѝ бъде връчена на церемония в Берлин на 14 ноември, съобщава The Harvard gazette. Наградата се връчва всяка година от Берлинския център за социални науки, като с нея се отличават млади учени с важен принос за политическите и икономическите реформи.

„За мен е истинска чест да бъда един от двамата носители на наградата Bright Minds Award - казва Станчева пред изданието. - Много съм щастлива, че работата ми, целяща да се потопя в умовете на хората и да разбера по-добре техните възприятия, възгледи и вярвания, резонира у другите“, казва тя.

Родената в Кричим Станчева се присъединява към факултета по социални науки в Харвард през 2016 г. Член е на Френския съвет за икономически анализи, който съветва френското правителство. Известна е с изследванията си на данъчните системи по света.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Якоб ван Бейлен и неговата уникална колекция от стари български килими

Казва, че отдавна не се чувства чужденец в България. Тук е неговият дом, научил е българския и подобно на повечето ни сънародници се вълнува от политическата ситуация в страната. Но най-голямата му страст, това, което изпълва дните му със светлина..

публикувано на 18.07.24 в 13:00
Доц. Марко Скарпа

Доц. Марко Скарпа: Езикът и азбуката не бива да служат за противопоставяне, а да се оценяват като общо богатство

Доц. д-р Марко Скарпа изследва Кирило-Методиевото наследство и ролята на южнославянските скриптории и работилите в тях за разцвета на културата на Балканите през XIV век книжовници. Интересува се също от отзвука, който духовният подем в България и във..

публикувано на 15.07.24 в 09:20

Музикантът Фабрис Пети - единственият мъж в женския народен хор на ансамбъл "Шевица"

През септември миналата година женският хор на българския фолклорен ансамбъл "Шевица" в София се сдоби с изненадващо попълнение – млад мъж, с татуировки и всичко, както си му е редът за вокалист на канадска хеви метъл групал – влезе и седна..

публикувано на 19.06.24 в 10:25