Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БПЦ няма правомощия да отвори Руската църква в София

Снимка: БГНЕС

Светият Синод на Българската православна църква се надява Руската църква "Свети Николай Мириклийски" да бъде отворена в най-скоро време, но това не е от компетенциите и правомощията на Българската православна църква и Българската Патриаршия. Това заяви говорителят на Синода старозагорският митрополит Киприан. Светият Синод подкрепи българския патриарх Неофит в качеството му на софийски митрополит, който е изпратил писмо до Московския и на цяла Русия патриарх Кирил по отношение на храма-подворие "Св. Николай Мирликийски Чудотворец". Това стана на първото редовно заседание на съборния орган на БПЦ, след като беше прекъсната богослужебната дейност на софийския храм след експулсирането на нейни служители при акция на ДАНС на 21 септември.

БНР подкасти:

Още от категорията

България се прекланя пред Гоце Делчев

В София 152-ата годишнина от рождението на един от най-великите български революционери Гоце Делчев бе отбелязана с тържествен концерт и дискусия. “След две дъщери се ражда син-кръстили го Георги. До ден днешен го познаваме като човек, който обича..

публикувано на 04.02.24 в 14:23

В Букурещ ще реставрират паметник на културата свързан с българската история

През март започват дейностите по консервация и реставрация на Солаковия хан в Букурещ, съобщи във Фейсбук кметът на румънската столица Никушор Дан. След етапа на обезопасяване на сградата ще започнат консолидационните работи, като се запазят..

публикувано на 04.02.24 в 09:55
Стефан Стамболов (1854-1895)

Стефан Стамболов и политиката по македонския въпрос в края на XIX век

В епизод 160 на подкаста "Коридор 8" на журналистите Атанас Величков и д-р Георги Станков гостува бившият премиер на Северна Македония Любчо Георгиевски *. Над два часа и половина публиката задава въпроси онлайн. Георгиевски разкритикува..

публикувано на 30.01.24 в 12:35