Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БПЦ няма правомощия да отвори Руската църква в София

Снимка: БГНЕС

Светият Синод на Българската православна църква се надява Руската църква "Свети Николай Мириклийски" да бъде отворена в най-скоро време, но това не е от компетенциите и правомощията на Българската православна църква и Българската Патриаршия. Това заяви говорителят на Синода старозагорският митрополит Киприан. Светият Синод подкрепи българския патриарх Неофит в качеството му на софийски митрополит, който е изпратил писмо до Московския и на цяла Русия патриарх Кирил по отношение на храма-подворие "Св. Николай Мирликийски Чудотворец". Това стана на първото редовно заседание на съборния орган на БПЦ, след като беше прекъсната богослужебната дейност на софийския храм след експулсирането на нейни служители при акция на ДАНС на 21 септември.

БНР подкасти:

Още от категорията

На Водици и зимния Кръстовден православните се подготвят за Богоявление

На 5 януари, в навечерието на Богоявление, в православните храмове се извършва Света литургия и Велик водосвет. Ритуалът е наричан от народа Водици.  Денят се нарича и зимен Кръстовден.  Този празник затваря цикъла на "мръсните дни", започващи от 25..

публикувано на 05.01.24 в 09:50

Карамановден е!

Православната църквата почита днес свети Силвестър. Римски папа, живял през III-IV в., който, според легендата, кръщава император Константин І Велики. Народът ни тачи св. Силвестър като покровител на животните, и по-специално на едрия..

публикувано на 02.01.24 в 10:05

Празнуваме Обрезание Господне и Свети Василий Велики

Православната ни църква днес чества Обрезание Господне. На осмия ден след рождението си Христос бил занесен в храма, за да бъде посветен на Бог и да се изпълни традицията на обрязването или старозаветното кръщение. Вярващите днес почитат и паметта..

публикувано на 01.01.24 в 09:58