Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София все по-магнетична за чужденците

5
Църквата Ротонда - “Св. Георги”
Снимка: БТА

С 19% повече туристи са посетили София през първите осем месеца на 2023 година спрямо същия период от 2019 г. - времето преди Covid-кризата, съобщи БТА, позовавайки се на данни на Столичната община.

Реализираните за периода нощувки са над 1 600 000. Преобладават туристите от Израел, Италия, Германия, Румъния и Турция. Възстановяват се и посещенията от Великобритания и Гърция.
Повишава се също така интересът на българските туристи от другите краища на страната към столицата.


Сред интересните за туристите-любители на археологията обекти са Античният комплекс "Сердика", археологическото ниво под храма "Света София", Музеят за история на София, Триъгълната кула на Средика, издигната след средата на V в и мн. др.
Привлекателни за гостите на столицата са също културните събития като Софийски музикални седмици, Опера в парка, класическите концерти на пл. "Св. Александър Невски", фестивалът А to Jaz и др.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Димитър, който създава красота, както го прави природата – във фермата за пауни в с. Сусам

Димитър Димитров отглежда кози, овошки, калифорнийски червеи, доскоро се е занимавал и с коне. Ала голямата му любов са пауните. В хасковското село Сусам той се грижи за 300 големи и 200 малки пъстроцветни пернати от 26 разновидности, става ясно от..

публикувано на 19.03.24 в 09:10

"България е брутално яка" – вижте тези уникални образци от бруталистичната ни архитектура (Видео)

Сградите, построени в периода на социализма, безспорно оформят голяма част от поколенията в България, казват ентусиастите от дигиталния проект "България на длан”, който през видео и фото съдържание представя страната ни по нестандартен начин...

публикувано на 17.03.24 в 08:05

Курортите ни са в топ десетката сред германските туристи

България е на 8-мо място при ранните записвания за лятна ваканция на германците през 2024 г. След пандемията с коронавирус, имаше известен отлив на немски туристи от нашите курорти. Сега обаче германците отново са започнали да правят ранни..

публикувано на 16.03.24 в 10:10