Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Премиерът Денков: Имаме подписано споразумение с протестиращите енергетици

Снимка: БГНЕС

След пет дни протести и блокади на пътища от енергетиците и миньорите, несъгласни с териториалните планове за справедлив преход към въглеродно неутрална икономика, протестиращи и управляващи в лицето на премиера Николай Денков, министри и депутати, днес седнаха на масата за тежки 7-часови преговори. Резултатът е подписано споразумение между протестиращите и правителството, а парламентарно представените сили станаха гарант на договореното. Стана ясно обаче, че документът не е подписан от всички представители на протестиращите. На този етап не е ясно и дали ще отпаднат блокадите на пътищата в страната. 

„Държавата няма да затваря административно централи, които са на въглища. Те ще работят свободно. Пазарът ще реши, кои от тях ще останат“, каза на брифинг след срещата премиерът Николай Денков. Той изказа мнение, че тецовете такива, каквито ги имаме, не могат да просъществуват до 2038 г. поради условията на пазара. Подписаното споразумение е от 7 точки и утре ще бъде внесено за гласуване в Народното събрание. Денков повтори, че правителството е изпратило Териториалните планове в края на септември, за да не се нарушават сроковете, посочени от ЕК, и за да не се лишим от свързания с тях финансов ресурс. Оттук нататък започват преговорите с ЕК, увери той и изрази надежда, че с това ще бъде „отпушен“ и процесът на преговори между енергетиците и миньорите и правителството. 

Още от категорията

Кристина де Бройн

Всяко четвърто българско дете живее в риск от бедност

От 2014 до 2021 г. България е успяла да намали детската бедност с 8,3%, сочи доклад на УНИЦЕФ, изследващ 40 страни от ЕС и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Пред „Нова телевизия“ Кристина Де Бройн представител за България на УНИЦЕФ..

публикувано на 10.12.23 в 17:16
Времето остава топло за декември.

Седмицата започва с топло за сезона време и без валежи

В понеделник  минималните температури ще са от минус 3 до 2°, в София 0°. През деня ще е предимно слънчево. Предиобед на места в низините и котловините ще има мъгли и ниска облачност. Привечер от северозапад ще започне заоблачаване. М аксималните..

публикувано на 10.12.23 в 17:11

София подкрепя предложения от Еврокомисията регламент за ГМО храни и фуражи

На 11 декември в Брюксел министърът на земеделието и храните Кирил Вътев ще участва в заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство. На форумът ще се обсъжда искането на Еврокомисията за постигане на общ подход по Предложението за регламент..

публикувано на 10.12.23 в 14:19