Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гладиаторски битки, пазар на роби и вкусни гозби на средновековния събор край Сливен

4
Снимка: Община Сливен

Над 200 участници ще пресъздадат живота и военното дело на обществата, населявали старинната крепост край днешния град Сливен в периода от късната античност до Второ българско царство. Началото на средновековния събор "Помни славата – Туида 2023" беше поставено още в петъчния ден с празнично шествие по улиците на града. 


Фестивалът, който се провежда за седми път, продължава на 7 и 8 октомври, но вече зад зидовете на средновековната крепост "Туида".

Посетителите могат да добият представа за бита, традициите, културата, обичаите и дори игрите на предците ни. Гладиаторски битки, сблъсъци на тежко въоръжени армии, опитни стрелци, занаяти, пазар на роби, вкусни гозби, походни юрти и шатри, облекла и други атракции ще изпълнят фестивалните дни.


Вижте още :

Средновековният фест се провежда ежегодно по случай празника на град Сливен – Димитровден. Той е организиран в духа на старата българска военна традиция – Есенния сбор на войските, който българите са провеждали в деня на змеебореца и великомъченик Димитър Мироточиви (Солунски).

Снимки: Община Сливен

Галерия

Още от категорията

Мартеници или родопски байници – символ на надеждата за хубавото, което предстои

Мартеницата е един от символите на България – считан за предвестник на пролетта и прогонването на мрака. Всяка година на първи март, дори далеч от родината, българите закичваме близки и приятели с усуканите бели и червени конци, с..

публикувано на 01.03.24 в 04:30

Костинброд кани българи от Сърбия за фолклорния фестивал “Шопски наниз”

Четиринадесетото издание на Международния фолклорен  фестивал “Шопски наниз”  ще  се проведе на 19, 20 и 21  април  2024 г., в Народно читалище "Иван Вазов-1947" в гр. Костинброд. Към събитието се канят да се присъединят и българите от Сърбия, съобщава..

публикувано на 28.02.24 в 17:41

Два дни в Априлци празнуват сланината и греяната ракия

Празникът на сланината и греяната ракия събра в планинския град Априлци хиляди гости от цялата страна. “ Тези два дни ще бъде пълно с песни и танци, греяна ракия, препечена сланинка. Празникът е повод хората да видят каква невероятна природа имаме и..

публикувано на 24.02.24 в 16:42