Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Френски грош озадачи археолози при разкопките на средновековния град Русокастро

Снимка: РИМ – Бургас

Нова ценна находка излезе наяве по време на разкопките на средновековния български град Русокастро. При проучването на монументалната му крепостна стена археолозите попаднаха на сребърен грош (торнезе), отсечен в кралство Франция. Малка част от монетата липсва, но точно в тази липсваща част присъства елементът, от който може да стане ясно кой владетел я е отсякъл, съобщават от Регионален исторически музей – Бургас.


Учените се двоумят дали това е крал Луи IX или крал Луи Х, но са категорични за едно – че подобни монети са изключителна рядкост за Балканите.

Вижте още :

Находката поставя въпроса за динамичните процеси при различни търговски операции по време на средновековието в Източната част на Балканите. Очевидно по това време хората в региона са използвали и сребърни френски монети. Другото обяснение за присъствието на тази монета в Русокастро е свързана с директния достъп на посетители или жители на града с френска сребърна валута.

Разкопките на средновековния български град Русокастро се изпълняват от Регионален исторически музей – Бургас, и са финансирани от Община Камено и Министерството на културата на Република България.

Снимки: Регионален исторически музей – Бургас

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Черешова задушница е!

Всяка година в съботата преди големия християнски празник Петдесетница Църквата отбелязва втората за годината Задушница, която народът е нарекъл Черешова задушница, защото винаги съвпада със сезона на черешите. В календара на Българската..

публикувано на 22.06.24 в 05:30
Теодора Димова

Разговорът за комунистическото минало става все по-наложителен, за да предпазим децата си

България продължава да бъде единствената европейска страна, която няма мемориал за жертвите на тоталитаризма. Този срамен факт, белязал като дълго нелекувана язва съвременния статус на обществото ни, за поредна година беше припомнен на 1 юни, когато..

публикувано на 20.06.24 в 11:30

Книгата „Българската Църква в Предпоследните времена“ поставя акцент върху избора на Български патриарх

Броени дни преди патриаршеския избор, в София (зала "София Сити"), богословът Георги Тодоров представи книгата си "Българската Църква в Предпоследните времена", която предизвика бурни дискусии в социалните мрежи, съобщава форумът Православна България..

публикувано на 18.06.24 в 18:49