Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трима пострадали в експлозия в Нагорни Карабах се лекуват в “Пирогов”

Снимка: БГНЕС

Страната ни предложи лечение на трима души, ранени при експлозията на горивен склад в Нагорни Карабах, съобщи пресцентърът на здравното министерство.

Инцидентът е станал на 25 септември, а сигналът за помощ е постъпил на следващия ден от Координационния център за реагиране при извънредни ситуации на Европейската комисия.

Пострадалите са транспортирани със самолет “Спартан” на Военноъздушните сили по искане на Министерството на здравеопазването. Военнотранспортната машина е излетяла вчера наобед за арменската столица Ереван с шестчленен медицински екип от Военномедицинската академия.

Пациентите са приети тази нощ в Клиниката по изгаряния и пластична хирургия на болница “Пирогов”.

“Състоянието на ранените е тежко, с дълбоки изгаряния, но имат шанс за живот”, каза за БНТ здравният министър Христо Хинков.

По-късно началникът на клиниката по изгаряния в “Пирогов” проф. Мая Аргирова съобщи, че е стабилизирано общото състояние на пациентите и на тях им предстоят операции. Двама от тях са с 50% изгаряния, а третият – 80%.

Проф. Мая Аргирова смята, че има възможност да бъдат приети още трима души, пострадали в Нагорни Карабах, и вече е уведомила за това Министерството на здравеопазването. 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Облачно с превалявания в неделя

През следващото денонощие облачността ще бъде предимно значителна и на много места от запад на изток ще превали. Максималните температури ще бъдат предимно между 21° и 26°, малко по-високи в източните райони на Горнотракийската низина, в София – около..

публикувано на 18.05.24 в 18:30
НДК

Започна почистването на Националния дворец на културата

Столичната община започна почистването на една от емблематичните за София съвременни сгради – Националния дворец на културата, съобщи във фейсбук кметът Васил Терзиев. Той обясни, че ще бъде възстановен вида на характерния врачански камък, върху който..

публикувано на 18.05.24 в 15:56

“Алфа рисърч”: 40% от българите не са прочели нито една книга през 2023 г.

Близо 73% от българите през м.г. не са посетили библиотека, а 40 на сто не са прочели нито една книга, показва изследване на “Алфа рисърч”, огласено в столичния “Гьоте институт”. Според изнесените данни около 63% от сънародниците ни не са ходили на..

публикувано на 18.05.24 в 09:35