Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До 27 октомври ще се издават валидни документи за гласуване на местния вот

Снимка: Ани Петрова

Вътрешното министерство е създало организация, за да могат българските граждани без валидни документи като лична карта или личен зелен паспорт, защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок, да могат да упражнят правото си на глас на предстоящите местни избори. 

На гражданите, подали вече заявление за нова лична карта, ще бъде ускорено издаването на документи или удостоверение за изгубен, откраднат, повреден, унищожен или изтекъл за валидност документ. 

При невъзможност да бъде издадена нова лична карта до 27 октомври, по искане на гражданите ще бъде издавано нужното им удостоверение, с което да гласуват. Удостоверението ще служи само пред секционната избирателна комисия и е валидно за изборния ден - 29 октомври. Удостоверения за заявен постоянен и настоящ адрес се издават от общинската администрация, припомнят от министерството.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Остава в сила червеният код за много големи горещини в цялата страна

В четвъртък  ще е слънчево и много горещо. След обяд в Северна България и западните масиви ще се заоблачи, ще духа вятър и на места значително ще превали и прегърми. Минималните температури ще са между 19° и 25°, в София 20°. Максималните ще са от 37° до..

публикувано на 17.07.24 в 19:05

България днес - 17 юли 2024 г.

В „България днес“ на 17 юли ще говорим за транспортните затруднения на българите в Цариброд до работните им места в нашата страна и възможното решение на ситуацията. След това ще припомним историята на едно най-красивите златни..

публикувано на 17.07.24 в 19:00

Българите ще могат да влизат в Беларус без виза и през сухопътните граници

Беларус временно разшири безвизовия режим за България и още 34 страни. Лидерът на Беларус Александър Лукашенко одобри предложението гражданите на 35 държави, вкл. България, да влизат без визи през шосейни и жп гранични пунктове и да остават в страната до 30..

публикувано на 17.07.24 в 18:50