Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След консултативна среща при президента:

Няма пряка заплаха за националната сигурност на България

Увеличава се рискът от бежански потоци през страната ни

| обновено на 11.10.23 в 21:31
Снимка: БТА

Докладите на службите показват, че към момента няма пряка опасност за националната сигурност на страната. Това заяви президентът Румен Радев на брифинг след проведената по негова инициатива консултативна среща за рисковете и заплахите пред националната сигурност с оглед актуалните конфликти по света.

На срещата е било отчетено, че правителството е реагирало адекватно и своевременно при евакуацията на българските граждани от Израел. 

"Налице е тенденция за влошаване на средата на сигурност в резултат на военните действия в Израел, продължаващата война в Украйна, кризите в Сирия и Южен Кавказ, растящото напрежение в Западните Балкани, които изправят страната ни пред нови предизвикателства. Ескалацията на въоръжения сблъсък между "Хамас" и Израел и въвличането на нови участници увеличава риска от засилени миграционни потоци към страната ни с потенциално проникване на членове на терористични организации“, отбеляза президентът.


Сред мерките за превенция в тези условия са отбелязани необходимостта от ремонт и поддръжка на преградното съоръжение по границата и ефективни системи за контрол на достъпа на граничните пунктове. „Необходимо е придобиване в спешен порядък на нови технически системи за наблюдение, проследяване и регистриране на опитите за нелегално преминаване на границата… Технологичното обновяване на "Гранична полиция" ще спомогне за членството на България в Шенген“, каза още президентът.

На свой ред, премиерът Николай Денков подчерта, че правителството е свършило голяма част от задачите си, „дори всичките“, като даде за пример мигрантската криза и извеждането на българи от Израел с правителствените полети. По думите му, от разговора при президента са се очертали дългосрочни задачи, останали нерешени в последните години.

„Разбрахме се, че ще продължим напред не само да дефинираме проблемите, но да търсим и решения. Те ще изискват системно усилие и основната тежест ще легне върху правителството“, обясни премиерът и добави, че конструктивният разговор от днес трябва да продължи и с участието на всички парламентарни сили.

В срещата при президента участваха още вицепремиерът Мария Габриел, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, председателят на Държавна агенция „Национална сигурност“ Пламен Тончев, заместник-председателят на Държавна агенция „Разузнаване“ Асен Тутеков, началникът на Националната служба за охрана бригаден генерал Емил Тонев и директорът на Служба „Военно разузнаване“ бригаден генерал Венелин Венев.

Снимки: БТА

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Температурите леко се понижават

През нощта , главно в Североизточна България, ще има временни увеличения на облачността и на отделни места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. В останалите райони на страната ще е предимно ясно. Ще духа слаб вятър от север-североизток...

публикувано на 22.07.24 в 19:05

България днес - 22 юли 2024 г.

В „България днес“ на 22 юли слушайте репортаж от първия ден на годишната среща на Асоциацията на българските училища зад граница.  Украинският фотограф Олександър Барон говори за изкуството, бесарабските българи и войната, а д-р Филип Петрунов – за..

публикувано на 22.07.24 в 19:00

Пожарът във Воден е овладян, усилията се насочват към границата с Гърция

Пожарът на територията на селата Воден, Крайново и Странджа, община Болярово, е овладян и локализиран. На място екипи на МВР ще следят за недопускане на възпламеняване, съобщи министърът на вътрешните работи Калин Стоянов. Междувременно тече процесът и по..

публикувано на 22.07.24 в 16:34