Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Лукойл" не преговаря за продажба на рафинерията в Бургас

| обновено на 19.10.23 в 14:41
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Литаско" - регистрираното в Швейцария търговско подразделение на руската компания "Лукойл", не е получавало оферти за "Нефтохим Бургас" и не преговаря за продажба на рафинерията. Това са съобщили за "Bloomberg" от "Литаско", дружеството което управлява различни активи на "Лукойл" в Европа.

Позицията идва след заявление на финансовия министър Асен Василев пред в-к "Financial Times", че под натиск от българското правителство "Лукойл" е започнала процес на продажба на "Нетфохим"- Бургас и има интересуващи се купувачи.

От "Литаско", която е мажоритарен собственик на българската рафинерия, изтъкват, че са швейцарска компания и не са назначавали публична или частна организация да търси потенциални купувачи. В позицията се допълва, че по европейското законодателство намеренията за такава покупка се обсъждат първо между заинтересованите страни, а след това с държавата, където се намират активите.

Има интерес, а не преговори за продажбата на рафинерията “Лукойл Нефтохим Бургас”, уточни премиерът Николай Денков, запитан дали има разминаване в информацията за евентуалната продажба на “Лукойл” след обявената позиция на “Литаско”, че не е получило оферта и не води преговори за рафинерията. “Аз самият съм виждал, че има интерес в разговори с различни компании. Централата на “Литаско" каза, че не се водят преговори. Това са два различни етапа”, заяви премиерът.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

СЕМ с кампания за медийна грамотност – "Провери, преди да се довериш"

Съветът за електронни медии у нас предприе масирана кампания за медийната грамотност. Кампанията е провокирана от факта, че смартфоните, таблетите и телевизорите с възможност за връзка с интернет все повече са част от ежедневието ни и оказват..

публикувано на 30.06.24 в 07:05

Българската православна църква избира патриарх

За 30 юни е свикан Патриаршески избирателен църковен събор, който трябва да излъчи предстоятел на Българската православна църква и митрополит на Софийската духовна епархия. Престолът овдовя на 13 март, когато от този свят си отиде блаженопочившият..

публикувано на 30.06.24 в 06:05

България и Румъния работят за подобряване на корабоплаването по Дунав

Условията за корабоплаване по река Дунав ще бъдат подобрени чрез европроект DISMAR на стойност 10 млн. евро, съобщи БТА, цитирайки изпълнителния директор на Изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (ИАППД) в Русе Ивелин Занев...

публикувано на 29.06.24 в 10:25