Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Лукойл" не преговаря за продажба на рафинерията в Бургас

| обновено на 19.10.23 в 14:41
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Литаско" - регистрираното в Швейцария търговско подразделение на руската компания "Лукойл", не е получавало оферти за "Нефтохим Бургас" и не преговаря за продажба на рафинерията. Това са съобщили за "Bloomberg" от "Литаско", дружеството което управлява различни активи на "Лукойл" в Европа.

Позицията идва след заявление на финансовия министър Асен Василев пред в-к "Financial Times", че под натиск от българското правителство "Лукойл" е започнала процес на продажба на "Нетфохим"- Бургас и има интересуващи се купувачи.

От "Литаско", която е мажоритарен собственик на българската рафинерия, изтъкват, че са швейцарска компания и не са назначавали публична или частна организация да търси потенциални купувачи. В позицията се допълва, че по европейското законодателство намеренията за такава покупка се обсъждат първо между заинтересованите страни, а след това с държавата, където се намират активите.

Има интерес, а не преговори за продажбата на рафинерията “Лукойл Нефтохим Бургас”, уточни премиерът Николай Денков, запитан дали има разминаване в информацията за евентуалната продажба на “Лукойл” след обявената позиция на “Литаско”, че не е получило оферта и не води преговори за рафинерията. “Аз самият съм виждал, че има интерес в разговори с различни компании. Централата на “Литаско" каза, че не се водят преговори. Това са два различни етапа”, заяви премиерът.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Резерватът

В почивните дни – облачността намалява и валежите спират

Още преди полунощ облачността ще намалее и през втората половина на нощта ще бъде ясно. Вятърът в Източна България временно ще отслабне.  В събота, 29 юни, ще бъде слънчево. В следобедните часове, над източната половина от страната и планинските..

публикувано на 28.06.24 в 19:30

Трети мост над Дунав и фериботът Русе-Гюргево са ключови проекти за региона

България има изключително важна роля за свързаността на няколко региона. Страната ни е кръстопът между Балканския полуостров, Източното Средиземноморие и Черно море. Това заяви заместник-министърът на транспорта Анна Натова на среща с Матю Бойс,..

публикувано на 28.06.24 в 17:28

Авангардни сортове череши показват на Празника на черешата в Кюстендил

С приготвянето на 1500 сладоледа с черешов сироп тази вечер на площад "Велбъжд" в Кюстендил започва Празникът на черешата. Програмата ще продължи три дни, предаде кореспондентът на БНР в града Кирил Фалин. Специално за събитието, което по..

публикувано на 28.06.24 в 16:45