Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хилядолетен кръст – енколпион бе открит в античната крепост Алмус край Лом

Снимка: БТА

Кръст-енколпион излезе наяве при археологически проучвания на античната крепост Алмус в крайдунавския град Лом. Кръстът е на около 1100 години и е бил изработен при управлението на цар Симеон Велики от (от 893 до 927 г.), смята ръководителят на разкопките гл. ас. д-р Владислав Живков от Националния археологически институт с музей към БАН. Този вид кръстове възникват през късната античност – около V век след Христа. Те са били кухи в средата. В тях са поставяни мощи на светци или парчета от светия кръст и се е смятало, че по този начин те пазят преносителя на кръста, твърди гл. ас. д-р Владислав Живков, цитиран от БТА.


Намереният енколпион на територията на крепостта Алмус е в пласт, обхванат от някогашен пожар. Той ще бъде реставриран в лаборатория и едва тогава ще стане ясно дали още пази във вътрешността си парченца от мощи на светец. Ако бъдат открити такива, те ще бъдат предадени на някой православен храм в Лом. Сходни кръстове са открити край близкото до Лом село Якимово, както и в тогавашната столица на първата българска държава Велики Преслав. Старата столица е и вероятното мястото, където са изработени двата кръста от Лом и Якимово, предполагат учените.

Снимки: БТА,  Владимир Недев (БНР Видин)



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Елена Алексиева представя в Берлин последния си роман "Вулкан"

Днес (12 юни) в Берлин (Nehringstraße 26, 14059 Berlin), местната българска общност, както и немските почитатели на българската култура, ще могат да се срещнат с писателката Елена Алексиева. Срещата от 19.00 ч., организирана от българското..

публикувано на 12.06.24 в 08:33

Предлагат спектакъла "Хага" на Галин Стоев за европейска награда

Немският театрален журналист Дитер Топ предложи спектакъла "Хага" на Галин Стоев за награждаване от Културен форум Европа за постижения в сферата на културата. Това съобщават от екипа на Международния театрален фестивал "Варненско лято". Пиесата бе..

публикувано на 07.06.24 в 15:16
Център за съвременно изкуство и Библиотека - Бургас

Първият Черноморски международен литературен фестивал се провежда в Бургас

Бургас става домакин на първия Черноморски международен литературен фестивал. От днес до 9 юни ще има четения и професионални срещи с участието на над 50 писатели, преводачи, издатели, литературни агенти от Турция, Грузия, Украйна, Румъния и..

публикувано на 06.06.24 в 08:50