Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почетоха паметта на загиналите български военни на Стражин и Страцин

Оцелелите герои от Парашутната дружина на парад в София през 1945 г. след завръщането от фронта.
Снимка: БНР

Край Страцин в източния дял на Северна Македония бе отбелязана 79-ата годишнина от участието на България в заключителния етап на Втората световна война. За първи път заупокойната молитва за загиналите български воини в битките при Стражин и Страцин през октомври 1944 г. бе отслужена от свещеници от България и Северна Македония. Делегацията от български цивилни и военни, беше водена от ген. м-р Явор Матеев, командир на Съвместното командване на специалните операции. На церемонията присъстваха и посланикът на България в Северна Македония Ангел Ангелов и други български дипломати.

"Горд съм, че изпълняваме своя дълг, като наследници на Парашутната дружина да отдадем почит, признание и памет на героите, които са изпълнявали своя дълг към родината, Европа и света“, заяви генерал Явор Матеев.

Страцинско-Кумановската операция е настъпателна операция на българската армия по време на участието на България във Втората световна война. Проведена е от 8 октомври до 14 ноември 1944 г. В атаката срещу укрепения от немската армия район загиват над 1000 български военни. С особен героизъм се отличава Парашутната дружина, която щурмува и завладява Стражинската позиция по пътя към Скопие. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Черешова задушница е!

Всяка година в съботата преди големия християнски празник Петдесетница Църквата отбелязва втората за годината Задушница, която народът е нарекъл Черешова задушница, защото винаги съвпада със сезона на черешите. В календара на Българската..

публикувано на 22.06.24 в 05:30
Теодора Димова

Разговорът за комунистическото минало става все по-наложителен, за да предпазим децата си

България продължава да бъде единствената европейска страна, която няма мемориал за жертвите на тоталитаризма. Този срамен факт, белязал като дълго нелекувана язва съвременния статус на обществото ни, за поредна година беше припомнен на 1 юни, когато..

публикувано на 20.06.24 в 11:30

Книгата „Българската Църква в Предпоследните времена“ поставя акцент върху избора на Български патриарх

Броени дни преди патриаршеския избор, в София (зала "София Сити"), богословът Георги Тодоров представи книгата си "Българската Църква в Предпоследните времена", която предизвика бурни дискусии в социалните мрежи, съобщава форумът Православна България..

публикувано на 18.06.24 в 18:49