Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Асен Василев не очаква поскъпване на горивата заради конфликта в Близкия Изток

Асен Василев
Снимка: Силвия Великова

Държавата има достатъчно финансови резерви, за да посрещне непредвидени разходи въпреки задълбочаващия се конфликт в Близкия Изток, заяви пред БНР финансовият министър Асен Василев.

Министърът не очаква шоково поскъпване на горивата, но ако все пак това се случи, ще последва реакция. “Ще трябва да се въведат най-вероятно най-някакви компенсиращи мерки за гражданите, така че тази цена да не ги натовари прекомерно. Това обаче е малко вероятен сценарий в момента”, добави той.

И ДПС се обяви за отнемане на дерогацията на “Лукойл”

За БСП таксата над руската газ за Унгария зачертава влизането на България в Шенген

Що се отнася до искането на ГЕРБ и ДПС България да спре да внася руски петрол още до края на тази година, а не според приетото в НС решение дерогацията за “Лукойл” да действа до октомври 2024 г., Асен Василев каза, че няма гаранции дали бургаската рафинерия ще може да си осигури достатъчно надеждни доставки.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

200 млн. лв. нов дълг вероятно ще бъде набран в средата на май

Двеста милиона лева нов дълг се очаква да бъде набран на 13 май т.г., става ясно от страницата на Българската народна банка. На тази дата е обявен аукцион за шестмесечни съкровищни облигации с годишен лихвен процент от 3,25%. Това е втората емисия..

публикувано на 27.04.24 в 15:33

“Фич Рейтингс” потвърди дългосрочния ни кредитен рейтинг

Международната рейтингова агенция “Фич Рейтингс” потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута BBB с положителна перспектива. Положителната перспектива отразява изгледите за членство на страната ни в еврозоната...

публикувано на 27.04.24 в 12:40

Над 1/5 от българите живеят под прага на бедност

Линията на бедност в България през 2023 г. е 637,92 лв. Година по-рано показателят е бил 525,92 лв., обяви Националният статистически институт. При последния размер на линията, под прага на бедността са живяли 1,3259 млн. българи, или 20,6% от..

публикувано на 26.04.24 в 14:06