Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Европарламента представят цивилизацията на Провадия-Солницата

4
Снимка: БТА

Изложба за праисторическия комплекс Провадия-Солницата бе открита в Европарламента в Брюксел. Тя разказва за праисторическата технология за добив на сол. 

"Солта е била стратегическа суровина. Превърнала е Солницата в първия "монетен двор" и най-древния градски център на Европа. Производителите и дистрибутори на солта са били най-богатите хора в Европа през 5-ото хилядолетие преди Христа", разказа акад. Васил Николов.

Благодарение на Провадия-Солницата, имаме Варненския халколитен некропол и най-старото злато в света, купено с тази сол. 

Те поставят българските земи в зародиша на Европейската цивилизация. "Заедно трябва да се погрижим тези културни ценности да бъдат съхранени“, изтъкна при откриването българският еврокомисар Илиана Иванова. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Основният ремонт на Дунав мост при Русе вече е в ход

От 10 юли започва основният ремонт на Дунав мост при Русе, съобщава Агенция "Пътна инфраструктура". Строителните работи ще се извършват ежедневно през светлата част от денонощието, по 10-12 часа на ден, според спецификата на изпълняваните дейности, като..

публикувано на 10.07.24 в 07:30

България днес - 9 юли 2024 г.

В „България днес“ на 9 юли ви предлагаме актуална информация от България и българските общности зад граница. По повод 174-ата годишнина от рождението на Иван Вазов слушаме как ученици от българското неделно училище в Лисабон учат и изпълняват Вазови..

публикувано на 09.07.24 в 19:00

Повдигнати са обвинения срещу председателя на НД“ Русофили“ Златомир Дьовленски

Председателят на Национално движение "Русофили" - Пловдив Златомир Дьовленски и съучастникът му Иван Гълъбов са с повдигнати обвинения от окръжната прокуратура в Пловдив. Вчера, 8 юли, двамата бяха арестувани по досъдебното производство на ДАНС за..

публикувано на 09.07.24 в 18:11