Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Местни избори 2023

В България е ден за избор на местни органи на властта

Снимка: ЦИК

Днес, 29 октомври, в България се провежда първият тур на редовните избори за кметове и съветници в общо 265 общини. Тези избори са своеобразен тест за управлението в държавата. Те превръщат партньорите в кабинета и парламента – ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната“ – "Демократична България", в съперници, тъй като резултатите могат да доведат до промяна на баланса в управляващото мнозинство преди предстоящата през март 2024 г. ротация на премиера в кабинета "Николай Денков – Мария Габриел".

Кой и за какво гласува днес


Право да избират общински съветници и кметове имат граждани над 18-годишна възраст, регистрирани по постоянен и по настоящ адрес на територията на страната към изборния ден, като поне единият от адресите е на територията на съответната община, а в избори за кмет на кметство – на територията на кметството.

Избирателите, които са променили адресната си регистрация след 28 април, имат право да гласуват по предишен адрес.

Българските граждани с двойно гражданство, които нямат настоящ адрес извън страната, и отговарят на горепосочените условия, могат да гласуват в местните избори през 2023 г.

Право да гласуват имат и  гражданите на страни-членки на ЕС, които не са български граждани, имат статут на продължително или постоянно пребиваващи в България и са живели най-малко през последните 6 месеца в съответното населено място, притежавайки адресна регистрация там.

Избори за кмет на кметство се произвеждат в селищата, в които са регистрирани повече от 100 души с постоянен адрес.

За участие в изборите в ЦИК са регистрирани 58 партии и 9 коалиции, а за доверието на избирателите ще се надпреварват над 8 хил. кандидат-кметове на общини, кметства и райони и над 30 хил. кандидати за общински съветници, от които 10 са чужденци. При желание избирателят може да гласува с преференция за определен кандидат за общински съветник от листата на дадена политическа сила.

Продължителност на изборния ден

Изборният ден започва в 07:00 ч. и завършва в 20:00 ч. Ако след този час пред секциите има чакащи, гласуването може да бъде удължено до 21:00 ч.

Агитацията и предварителното съобщаване на резултати в изборния ден са забранени. Социологическите агенции обявяват прогнозните резултати в края на изборния ден – след 20 часа.

Балотаж – защо и кога

Според социологическите проучвания ни очаква и втори тур, който ще се проведе на 5 ноември там, където никой от кандидатите за кмет не получи повече от 50 % от подадените действителни гласове. На балотаж ще отидат кандидатите за кмет с най-високите два резултата от първия тур.

Преди изборите министърът на регионалното развитие Андрей Цеков предупреди за необичаен ръст на регистрациите по настоящ адрес в някои райони, променящ електоралния баланс на определени населени места и предизвикващ съмнения за изборен туризъм. Така се оказа, че къща в  гр. Стамболийски е приютила 652-ма живущи, апартамент в софийския жк. "Люлин" е населяван от 99 обитатели, а на адрес в гр. Горна Оряховица, който е поле без сграда, живеят 138 избиратели.

Проследяване на вота

За тези местни избори са регистрирани 15 организации с наблюдатели и 4 социологически агенции. 

Снимки: Централна Избирателна Комисия, БТА

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Екзакта": ГЕРБ-СДС водят с 10% пред ПП-ДБ, ДПС е трета

25,9% от българите, заявили, че ще гласуват на парламентарните избори на 9 юни, посочват, че ще дадат гласа си за ГЕРБ-СДС, 16% - за ПП-ДБ, 14% - за ДПС, 13,8% - за "Възраждане", 9,6% - за БСП, 5,2% - за "Има такъв народ". Това показват данни от..

публикувано на 29.04.24 в 17:29
Андрей Ковачев

Евродепутати призовават големи компании да спрат рекламата в прокремълски медии на Балканите

Големи световни марки да спрат рекламите си в прокремълски медии на Балканите и най-вече в България и Сърбия – за това призовават в писмо група евродепутати, предаде кореспондентът на БНР в Брюксел Ангелина Пискова, цитирайки изданието “Политико”...

публикувано на 28.04.24 в 16:46
Димитър Главчев

Премиерът се отказа от заплатата си на външен министър

Служебният премиер Димитър Главчев няма да взема заплата в качеството си на външен министър. Той се отказва от възнаграждението на стойност 9100 лв. и ще получава само заплатата от 11 хил. лв., която му се полага като министър-председател...

публикувано на 28.04.24 в 15:42