Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Филмът “Уроците на Блага” триумфира и на кинофестивала в Рим

4
Снимка: Фейсбук

Филмът на Стефан Командарев “Уроците на Блага” спечели голямата награда на журито на фестивала в Рим. Лентата е и българското предложение за "Оскар". Тя е копродукция на България и Германия.

Филмите на Festa del Cinema di Roma/Romе Film Fest са оценявани от жури, съставено от професионалисти в областта на киното, културата и изкуствата. Категорията, в която се състезава „Уроците на Блага“ е „Конкурс за прогресивно кино – визии за света на утрешния ден“. Българският филм е спечелил в конкуренция с още 17 филма от различни страни. “Уроците на Блага” вече спечели "Кристален глобус" от фестивала в Карлови Вари.


В главната роля е актрисата Ели Скорчева, която се връща в киното след 30 години пауза. Героинята на Скорчева е наскоро овдовяла учителка, която попада в капана на телефонни измамници и губи всичките си спестявания, направени за гроба на съпруга ѝ. Впоследствие тя получава съблазнително, но и подозрително предложение за работа, а моралният ѝ компас започва драматично да се обърква. Филмът е създаден с много проучвания и срещи както с жертви на телефонни измами, така и с разследващи полицаи, но и с един истински организатор на престъпната схема. 

"Емоция и гордост! ...ГОЛЯМАТА НАГРАДА!!!! Първо чух суперлативите за играта на Ели Скорчева....после чух филма на Стефан Командарев...и после виках и плачех!!!Сега още повече вярвам и знам - Българската култура, българският талант, България....За мен, която от години съм далеч физически, но близко с душата ми - днешната награда на колегите няма цена!!! Благодаря ви!!" - гласи емоционалният пост във фейсбук на директора на Българския културен институт в Рим Жана Яковлева, написан веднага след събитието.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Четирима български автори ще бъдат представени на Панаира на книгата във Франкфурт на Майн

Министърът на културата Найден Тодоров откри официално българския национален щанд на Панаира на книгата в гр. Франкфурт на Майн, Германия – най-големия книжен форум в света: "Книгите са лекарство за нашите души. Те ни учат на емпатия, учат ни да..

публикувано на 18.10.24 в 16:55

Културни институти в България и в Чехия едновременно откриват изложбата “Значимите български чехи”

Изложба с плакати на тема “Значимите български чехи” ще бъде открита на 22 октомври т.г. в Българския културен институт в Прага и в Чешкия център в София. Тя се посвещава на 75-ата годишнина от създаването на двете културни средища. През XIX..

публикувано на 17.10.24 в 19:55

Балет "Арабеск" ни увлича в "Тайната Данте"

Премиерата на Балет Арабеск "Тайната Данте" е това, за което в културните кръгове в България говорят от една седмица, но очакват още от края на миналия театрален сезон. Спектакълът е създаден от много силен творчески колектив, като хореограф е..

публикувано на 17.10.24 в 13:00