Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Компактността на българите в Молдова ще бъде запазена

Снимка: БТА

Молдовският район Тараклия, населен предимно с българи, ще запази административната си цялост, което ще гарантира правата на общността ни там. Това уверение получи при посещението си в Кишинев вицепрезидентът Илияна Йотова от председателя на молдовския парламента Игор Гросу.

Властите в Кишинев декларираха пред вицепрезидента Илияна Йотова, че българската общност в Молдова, която има над 200 годишна история, ще запази правата си. За да дерусифицирира националните си малцинства в опит да намали негативните последици от агресивната образователна политика на бившия СССР, Молдова подкрепя образователни програми, които насърчават общностите в страната да изучават майчиния си език, история и култура, обясни председателят на парламента Игор Гросу.

Информацията е на пратеничката на БНР в Молдова Мира Стефанова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българите от Цариброд искат отделен граничен пункт, за да стигат навреме на работа в София

Километрични опашки се образуват всекидневно през летния сезон на граничния пункт между Сърбия и България при ГКПП „Калотина“, което забавя преминаването на границата с часове. Освен неприятното и изтощително чакане за пътуващите от Западна Европа към..

публикувано на 14.07.24 в 19:58

"Да хванем иглата!" - или как в Япония се учат на българска бродерия

Уъркшоп по българска бродерия организира Ирен Величкова-Ямами - дългогодишна изследователка на това изкуството и автор на картата на България в шевици, подарена от самата нея на Националния исторически музей в София. Българката, която повече от 35..

публикувано на 14.07.24 в 08:14

Обсъждат създаване на международна асоциация на българите

Председателите на район Тараклия Лазар Дерменжи и на Съюза на банатските българи, депутатът в румънския парламент Георги Наков обсъдиха сътрудничеството и подкрепата в международни проекти, насочени към запазване на културното и историческо наследство на..

публикувано на 12.07.24 в 09:16