Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В България се провежда втори тур на местните избори

Снимка: БГНЕС

Днес, 5 ноември, в България се провежда втори тур на местните избори, като право на вот имат 6 038 052 избиратели. Избират се кметове там, където на първия тур никой от кандидатите не е успял да спечели над 50% от гласовете.

Балотаж се провежда между двамата кандидати за кметове, получили най-голям брой гласове на 29 октомври. Гласува се за избор на 91 кметове на общини, 451 кметове на кметства и 31 кметове на райони.

Любопитен факт е, че в четири кметства на втория тур изборът е между трима кандидати, тъй като вторият и третият кандидати са с равен брой гласове - това са кметствата Сухозем, Драгаш Войвода, Добрина и Васильово. Сред населените места, в които се провеждат балотажи, са и 19 областни града, включително и трите най-големи в страната - София, Пловдив и Варна.

Изборният ден ще приключи в 20.00 часа. При наличието на граждани, чакащи пред някои секции, за да упражнят своя вот, времето за гласуване може да бъде удължено от Централната избирателна комисия до 21.00 часа. Първите резултати от екзитполовете на социологическите агенции се очаква да бъдат обявени в 20.00 ч.

Първия тур на Местни избори - 2023 ще запомним с редица куриози, като най-големият е отмененият след скандал непосредствено преди изборите машинен вот.

В пловдивския квартал "Столипиново" бяха отчетени 73% невалидни бюлетини на избора за общински съветници. Появи се феноменът "кмет на липсващо село" - кметът на крумовградското село Сладкодум Фахри Мустафа беше избран със 100% от гласувалите избиратели. Той получи 1 глас от общо един гласувал, разказва Галина Стефанова от БНР Кърджали. Преди изборите екип на Радио Кърджали се опитал да открие селото, но се оказало, че на мястото има само три полуразрушени къщи.

В дупнишкото село Самораново рекордните близо 12% от избирателите гласували с "Не подкрепям никого" като форма на протест срещу единствения кандидат за кмет.

В село Малорад членове на секционната комисия бяха задържани за фалшифициране на вота за общински съветници – представителите на различните политически сили в комисията постигнали консенсус да отбележат преференции за кандидатите там, където такива не били отбелязани.

И накрая, като пожелание, нека напомним думите, изречени от премиера Николай Денков на първия тур на изборите: "Излезте и гласувайте, защото иначе други го правят вместо вас. Колкото повече хора излязат и гласуват, толкова по-малко влияние ще имат изборните злоупотреби".



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

На 8 май македонците избират президент между Силяновска и Пендаровски С 40,08% срещу 19,92% от гласувалите в първия тур на президентските избори в Северна Македония кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска отива на втория тур на..

публикувано на 26.04.24 в 10:45

Депутатите освободиха Росен Желязков от поста председател на НС

Народното събрание гласува поисканата от “Продължаваме промяната – Демократична България”, “БСП за България” и “Възраждане” оставка на парламентарния председател Росен Желязков. От присъстващите в пленарната зала 232-ма депутати 129 гласуваха “за”..

публикувано на 25.04.24 в 12:18

България ще участва във възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна

България ще съдейства на Украйна в процеса по възстановяване на енергийната инфраструктура. Това стана ясно на среща на служебния министъра на енергетиката Владимир Малинов с посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук. "Задълбочаването на..

публикувано на 24.04.24 в 18:34