Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Активността на избирателите във втория тур на местния вот

Балотажът протича в нормална обстановка

| обновено на 05.11.23 в 19:20

Към 19:00 часа, или час преди края на втория тур на местните избори в България избирателната активност в София е била 33.4%. Във втория по големина град в България – Пловдив – до урните са отишли 22,7% от гласоподавателите, във Варна – 30,5%, в Благоевград – 40,2%, показват данните от екзитпола на партньора на БНР в отразяването на местните избори – социологическата агенция "Галъп интернешънъл болкан".

Избирателната активност на втория тур на местните избори към 17:00 ч. е била 25.9% в София, 17.4% – в Пловдив, 24% – във Варна. В Благоевград към този час са дали вота си 33.9% от имащите право на глас. Това показват резултатите от екзитпола на социологическата агенция "Галъп интернешънъл болкан". За сравнение на втория тур на местните избори през октомври 2019 г. към 17:30 ч. са гласували 33.33% от избирателите.

47 от всички 5900 машини в цялата страна са дали различни технически проблеми. В тези секции се гласува само с хартиени бюлетини.

Към 15 ч. избирателната активност на втория тур на местните избори е била 19,5% в София. В Пловдив до урните са отишли 13,5 на сто от имащите право на глас. За Варна процентът е 18,8, а в Благоевград 27,1 на сто, сочи екзитполът пред избирателните секции на "Галъп интернешънъл болкан".

Към 13 ч. избирателната активност на втория тур местните избори в столицата е 12,4%, в Пловдив до урните са отишли 9 на сто от имащите право на глас. В Благоевград гласувалите са 19,1%, във Варна са 12,8 на сто, сочи екзитпол проучване на агенция "Галъп интернешънъл болкан".

Избирателната активност на втория тур на местгния вот към 11 ч. в София е 5.2%, в Пловдив показателят е 3.9 на сто, във Варна до урните са отишли 5.8% от имащите право на глас, а в Благоевград – 10.5 на сто, според информацията на агенция "Галъп интернешънъл болкан". Избирателната активност към 11.00 часа продължава да е по-слаба от тази на първия тур, преди седмица, сочи агенцията. 

Според Централната избирателна комисия избирателната активност към 11 ч. в София е 6,52%. Избирателна активност за страната към 11 часа е 9,18%. Най-висока е в община Малко Търново - 45,73%. Най-ниска е в Пловдив – 3,86 на сто.

Към 9 ч. избирателната активност в София е 1.3%, в Пловдив 1.1 на сто, в Благоевград 4.3%, във Варна 1.5%, посочи агенция "Галъп интернешънъл болкан". Директорът на агенцията Първан Симеонов припомни, че провежданите екзитпол и паралелно броене пред секциите са извадкови изследвания с прогнозен характер и не бива да се приемат като краен резултат. Целта на екзитпола и паралелното броене, освен информационна е и гаранция за честността на изборите, поясни Симеонов. Той призова избирателите да откликват на анкетьорите им. "Галъп" ще следи вота в София, Пловдив, Варна, Благоевград и ще броят паралелно във Видин и Шумен.

Изборният ден започна спокойно, съобщи Министерството на вътрешните работи. Звената в "Български документи за самоличност" работят от 08.30 до 19.00 ч. и ще издават удостоверения за изгубени или повредени лични карти и документи с изтекъл срок.

Гражданите могат да подават сигнали, свързани с нарушения, на денонощната телефонна линия 02 90 112 98 и на имейл izbori@mvr.bg, както и на специално отворените телефонни линии и електронни пощи по места в областните дирекции на МВР. 5898 са машините за гласуване, в секциите в страната с над 300 избиратели. Няколко машини са дефектирали, съобщи Централната избирателна комисия.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Валентин Мундров

Чужди държави спонсорират кибератаки към държавни институции заради предстоящия вот

Опити за кибератаки към сайтове на държавни институции се наблюдават непрекъснато заради предстоящите избори за европейски и национален парламент, съобщи пред Нова тв служебният министър на електронното управление Валентин Мундров. По думите му,..

публикувано на 11.05.24 в 10:42

Три институции проверяват сигурността на машините за гласуване

Министерството на електронното управление, Българският институт за стандартизация и Българският институт по метрология ще проверяват машините за гласуване на предстоящите избори за европейски и национален парламент. Според утвърдената методика на..

публикувано на 11.05.24 в 10:03

Алпийски тролей и скални атракции на Лакатнишките скали

Спасители от Планинската спасителна служба – отряд "Лакатник" ще пуснат днес 100-метров алпийски тролей на живописните Лакатнишки скали в Искърското дефиле. Мероприятието е част от традиционните майски празници на Гара Лакатник. От Идеалния..

публикувано на 11.05.24 в 09:05