Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сред заложниците на "Хамас" в Газа има хора с български произход

Мария Габриел
Снимка: БГНЕС

Има двама заложници с български произход, държани от "Хамас", съобщи вицепремиерът и външен министър Мария Габриел, която заедно с премиера Николай Денков се завърна от посещение в Израел. "Това е информацията, която можем да споделим, продължаваме в координация с Държавата Израел и със страните участнички в преговорите да правим  всичко необходимо, за да се стигне до освобождаване на заложниците“, каза Габриел. Тя съобщи, че в рамките на визитата са провели и срещи с роднини на заложници, откъдето е станала известна и информацията за двамата цивилни заложници с български произход.

Ако заложниците са с български произход и все още нямат български документи, смятам, че наша първостепенна задача е по-скоро да ги направим български граждани. Още повече, практиката показва, че по-лесно се освобождават тези, които имат двойно гражданство. За това призова вицепрезидентът Илияна Йотова, след като научи новината.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Михаела Аройо с фотопроект "Сънувам на български" за българите в Бесарабия

Изложбата "Сънувам на български" на младата документална фотографка Михаела Аройо ще бъде открита на 30 юли от 19.00 ч. в софийската галерия "Фотосинтезис". Това е първото цялостно представяне на нейния дългосрочен фотографски проект, посветен на..

публикувано на 22.07.24 в 15:20

Близо 1000 декара горски терен край Петрич е обект на частни интереси

Жителите на петричкото село Кавракирово излязоха на протест заради внесено предложение до общинския съвет на община Петрич, което засяга близо 1000 декара горски терен. Според протестиращите става дума за изграждане на фотоволтаичен парк, който ще..

публикувано на 22.07.24 в 10:37

И рибите в Черно море страдат от екстремните жеги

Непоносимите горещини, които връхлетяха Балканите през последните седмици, причинявайки изпепеляващи пожари и в България, застрашават живите организми в Черно море. Еколози алармират, че рекордните температури са пагубни не само за хората и..

публикувано на 22.07.24 в 09:50