Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

20 моста, 3 реки, 47 км – българин обиколи с плуване остров Манхатън на Ню Йорк

16
Марин Григоров
Снимка: личен архив

В първите дни на октомври българинът Марин Григоров обиколи с плуване нюйоркския остров Манхатън. Водното трасе е с дължина 47 км и е известно като "20 моста". Става дума за най-дългото в света регулирано еднодневно плуване в открити води. Подобни обиколки на Манхатън се правят от 2016 г. насам. Тази година в него мерят сили общо 104 плувци от различни държави. Всеки уикенд на 4-ма участници се дава възможност да се пробват да обиколят острова. Сред тях бе и Марин Григоров, родом от Петрич.  

Нашият сънародник живее в САЩ от 17 години. Твърди, че открай време плува, но никога не се е занимавал професионално с този спорт. Преди време обаче се присъединява към The Sandy Hook Sunrise Swimmers – местен любителски клуб на ентусиасти, които всяка сутрин, включително и през зимата, плуват в студените води на океана. "Първо плувах 3, 5, 7 км и видях, че като изляза от водата, въобще не съм запъхтян и дори имам още доста сила. И те ми казваха "Ти си идеален за маратонско плуване, защо не се пробваш?".

Така Марин решава да се подложи на изпитание, като се запише за участие в "20 моста".

"Последната година тренирах 6 дни в седмицата – 5 пъти в басейн, един път в открити води. Тренирах всяка сутрин преди да ходя на работа. А месец преди старта, плувах по 10 -12 км на ден. Защото това е състезание, което се случва веднъж в живота. Може би ме стимулира и фактът, че досега никой българин не го е правил, а ние, българите, имаме много добри плувци. Самият аз обаче не съм професионален плувец, финансирам се сам и го правя за удоволствие" – разказва Марин пред Радио България.


Ала късметът не е на негова страна. Малко преди състезанието, над Ню Йорк се изливат проливни дъждове. Градът е наводнен, речните води преливат и се замърсяват още повече. Но Марин не се отказва. Плува непрекъснато в продължение на 8 часа и 20 минути, като прекосява мътните води на три рекиПри устията си те са приливни потоци от Атлантическия океан и в тази си част са солени. Това са Ийст ривър, Харлем и река Хъдсън – една от най-големите на територията на САЩ.


"Точно тази обиколка на Манхатън и на тези 20 моста не е просто състезание, колкото едно невероятно преживяване – казва Марин Григоров. – Можете да си представите Манхатън, който е, бих казал, най-интересният град в света, в един момент да имате възможност да го обиколите с плуване. И докато плувате, да минете под 20 моста и да огледате всички тези красиви високи сгради от страната на водата."


Но водата е студена, в една от реките Марин трябва да плува срещу течението, умората е убийствена. "Това не е само физическо изпитание, то има и психологическо измерение", казва сънародникът ни. От водата излиза премръзнал и… олекнал с 5 килограма. Първото нещо, което прави е да прегърне екипа от помощници, който през цялото време го е следвал от дистанция с лодка, съобразно правилата на състезанието. А следващото? Да развее, насред водите на Манхатън, българското знаме, към което е прикачил и герба на родния си Петрич.


"Чак тогава усетих колко ми е студено и колко съм отслабнал. Но в този момент за мен това нямаше никакво значение", спомня си Марин Григоров. Сега той има нова мечта:

"Да преплувам Ламанша от Англия до Франция, както и протока Гибралтар – от Испания до Мароко. Пуснал съм апликация за участие и очаквам да ме одобрят. Оказва се, че не е лесно, защото за повечето подобни места има изчакване повече от година. Местата са заети, но пък аз съм търпелив" – казва Марин Григоров и добавя, че при следващ свой рекорд не би се поколебал отново да развее българския флаг.

Вижте още вдъхновяващи истории на българи отвъд Океана:

Снимки: личен архив на Марин Григоров


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българите в Бразилия пазят като скъпо наследство името и връзката с родината

Бразилия е може би една от най-малко популярните дестинации за миграция сред българите днес. Самата държава няма чак толкова висок стандарт на живот, затова пък нашите сънародници, избрали да живеят там са много високо квалифицирани. Много от тях са..

публикувано на 25.06.24 в 13:40
Снимка: Българско училище

Филм на български ученици с премиера в Саарбрюкен

Премиерата на филма “Български следи в Саарланд - академични истории за малки и големи” събра ученици, родители и университетски преподаватели в германския град Саарбрюкен. Във филма настоящи и бивши ученици в българското неделно училище..

публикувано на 25.06.24 в 13:36
Посланик Янко Йорданов

Български културен център отваря врати в Акра, Гана

Български културен център "Свети Кирил" ще бъде официално открит в Акра - столицата на Гана, научи Радио България от свои източници. Официалното откриване на центъра, който ще се намира на адрес: 10 Kakramadu Road Cantonments, Accra, е на 25 юни..

публикувано на 24.06.24 в 21:20