Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Свети Мина помага за издигането на храма "Въздвижение на Светия Кръст Господен"

7
Снимка: vazdvijenie.bg

Българската православна църква отбелязва празника на Св. великомъченик Мина, един от най-обичаните светци в страната ни. Известен е сред народа ни като бърз застъпник на страдащите, болните, сираците и покровител на семействата. В много домове ще видите лика му, наред с иконите на Божията майка и св. Йоан Рилски, а на самия ден, независимо от метеорологичните условия хиляди вярващи се отправят към храмове и манастири с неговото име, за да му отдадат почитта си.


"Днес Светата църква почита паметта на светите мъченици Мина, Виктор и Викентий, но като че ли ние най-вече възпоменаваме свети Мина, който е изключително известен в целия православен свят – отбелязва отец Любомир, предстоятел на столичния храм "Въздвижение на Светия кръст Господен". – Всъщност, хората го припознават като пазител на семействата и един бърз помощник. Изгубвайки някоя вещ, винаги прибягваме към молитвената помощ на свети великомъченик Мина. Важно е обаче да се обръщаме към св. Мина като към светец, който чрез богоугодния и праведния си живот е застанал пред престола на Бога. Нека той да ни помага не само да бъдем здрави, но и да бъдем успешни и ние по пътя си към Бога и да бъдем добри човеци."

Отец Любомир Стоянов
Интересна е историята, която отец Любомир разказва за построяването на храма, в който служи. Освещаването на терена и първата копка са направени през 1996 г., съграждането на черквата с първоначално име "Св. Мина" започва две години по-късно, но строежът е замразен. Дълго време жителите на квартала с болка поглеждат към недовършената сграда, която се извисява на хълма над столичния квартал Лозенец. Дарения за храма не липсват, но заради трудности по узаконяването му едва през 2015 г. Софийската света митрополия възлага на отец Василий Сарян, предстоятел на храма "Преображение Господне", да поеме нелеката задача по изграждането му, със съдействието на Столичната община. Налагат се и сериозни преустройства, заради канонични и архитектурни неточности, но въпреки това довършителните работи и вътрешното оформление приключват за две години. На 15 октомври 2017 г., за рождения ден на Негово светейшество българския патриарх Неофит, църквата е осветена като "Въздвижение на Светия Кръст Господен" и отваря врати за миряните. 


По думите на отец Любомир, името на настоящия храм идва от наименованието на местността "Кръста", където преди години софиянци са направили първия паметник, в знак на благодарност към освободителите на София. "Ние обаче почитаме свети Мина като наш патрон, заедно с кръста, защото първоначално храмът е наречен да бъде осветен в чест на свети Мина", отбелязва свещеникът и допълва:

"Точно поради този факт, много хора си го припознават още като храм на свети Мина и му отдават почит заедно с кръста. Идвайки тук да служа като предстоятел и знаейки, разбира се, историята на този храм, защото и аз съм израснал тук в района, изпитвам задължение да изказваме нашата особена почит към светеца. Така решихме да построим в криптата на храма параклис, който да бъде осветен в чест на свети Мина, за да можем долу да служим на неговия празник, да отбелязваме паметта му изключително тържествено и да правим кръщенета. На този ден много родители предпочитат да кръстят дечицата си. Затова и аз казвам на хората, когато ме питат, че самото построяване на храма ни е едно чудо, което е извършил свети Мина. Толкова много трудности и препятствия имаше тук да бъде построен и осветен този храм, че няма как да не припишем заслугата на светеца - по неговите молитви и по великата Божия милост да имаме възможност и ние тук да служим, пък и да построим параклис и да почитаме достойно паметта му."


Дали защото свети Мина продължава да се застъпва молитвено за храма, Божията благодат сплотява свещенослужителите и миряните, които се черкуват в него, като в едно голямо семейство. Стените му се изпълват с радостна детска глъч, в неделните дни и на всеки църковен празник. С помощта на доста дарители, ремонтните дейности в криптата са към своя край. Вече има обособено помещение, което се използва за неделното училище за деца. 


Има и курс за въведение в богословието за възрастни, които искат да се запознаят с основите на православната вяра. В момента там довършват дърворезбата, а отец Любомир се надява Бог да изпрати и хората, които да помогнат за изографисването и стенописите и след всичко това и параклисът да бъде осветен. В края на разговора ни, той отправя благословията си:

"Да не спираме да се молим за всичко онова, от което имаме нужда. Вярвайте, че ще ви бъде дадено. Пожелавам на всички да са живи и здрави и нека по молитвите на днес честваните светии и свети Мина и всички с него, Божието благословение, неговата велика милост да бъде върху всички вас. Амин!"


Снимки: vazdvijenie.bg, БГНЕС, личен архив




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

/musicbbn~

Още от категорията

Харман кая

Древните структури Харман кая и Асара в Източните Родопи "проговарят" с помощта на лидар

За първи път два от най-загадъчните археологически обекти в Източните Родопи бяха подробно проучени от въздуха. Български археолози заснеха скалния комплекс Харман кая до село Биволяне и старинната крепост Асара край Татул с т.нар. лидар...

публикувано на 25.04.24 в 11:45

Д-р Стайко Стайков поставя основите на климатологията в България

След Освобождението през 1878 г. страната ни започва да се развива с темпо, което да уплътни пропуснатото през петвековното отсъствие от историческата карта на света. Млади българи завършват престижни европейски университети и донасят наученото в..

публикувано на 24.04.24 в 06:55

На 22 април започва еврейския празник Песах

След залез слънце (17 ч.) на 22 април започва Песах - един от трите най-големи празници за евреите. Като дата празникът е променлив и настъпва след 14-ия ден от пролетния месец нисан, започващ след пролетното равноденствие при появата на първия сърп..

публикувано на 22.04.24 в 10:56