Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Балканска музика и артисти от световна величина на SoFestWinter в София

Снимка: SoFest

Фестивалът SoFest отново е тук, този път със своето зимно издание. От 17 до 19 ноември в Sofia Live Club в столицата, SoFestWinter ще ни срещне с най-доброто от балканската музикална сцена с три международни проекта, включващи артисти от световна величина.

Първата вечер братя Владигерови (Wladigeroff Brothers) ще представят както албума си "Веселите Владигерови", създаден заедно със сестра им Екатерина, така и мелодии от суинг ерата на 20-те и 30-те години на миналия век. До Александър Владигеров – тромпет, флюгелхорн, и Константин Владигеров – пиано, ще застанат още Васил Хаджигрудев – контрабас и Стоян Янкулов – Стунджи – ударни инструменти. Очакваме суинг, груув и балкански мотиви, пресъздадени с изразните средства на модерния джаз.


Във втората вечер на SoFestWinter (18.11) ще гостува популярният македонски дует "Дац и Александар". Това са актьорът Драган Спасов – Дац и музикантът Александар Митевски. Заедно с техния диджей те ще изпълнят популярни песни от България, бивша Югославия и региона.

Финалната за SoFestWinter вечер (19.11) е отредена за един проект, дебютирал именно на този форум преди три години. Balkan Trio B/G събира трима музиканти от три различни държави, обединени от идеята за общите балкански корени и култура. От България - Теодосий Спасов - кавал и вокал, от Северна Македония - Влатко Стефановски - китара и вокал, и от Сърбия - Васил Хаджиманов – клавишни. Те доказват, че въпреки всички разделения, балканската музика е това, което ни дава идентичност и чувство за една общност. В неделната вечер ще слушаме техни авторски композиции, комбиниращи местен фолклор, блус, поп, рок и джаз.


За обединяващата роля на джаза Теодосий Спасов казва:

"Джазът е може би най-демократично-либералната музика и приема в себе си най-различни нюанси, явления, влияния. Това е една прекрасна игра с теми, импровизации и гледни точки на музикантите. Именно джазът популяризира другите национални култури. Той се явява като връзката между фолклор, поп, класическа, европейска музика, индийски, китайски, какви ли не други влияния… Това го обогатява и го прави по-интересен и по-актуален. Защото вече дойде едно време на разкапсуловане в изкуството и в социалните взаимоотношения. Понеже ние разполагаме с тази възможност да говорим на най-съвършения музикален език, който се усеща със сърце, душа и разум, това ни прави по-лесно достъпни."


Снимки: SoFest





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"На многая лета"– концерт на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов“

През 2024 г. Общинският културен институт Дом на културата "Средец" в София чества 50 години от създаването си – повод, който съставите към Дома отбелязват с поредица от събития. Сред тях е концертът на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов" на..

публикувано на 24.04.24 в 11:35

"Приказка" на P.I.F. с нова версия

Нова и силно емоционална версия на легендарната си песен „Приказка“ ще представят музикантите от група P.I.F. Емблематични имена от българската поп-сцена са сред изпълнителите, които участват в новия запис. Така, вместо с гласа на отишлия си без време..

публикувано на 24.04.24 в 10:15

"Аз и ти" - Дует Мания

Дует Мания е тук с нова песен, този път в сътрудничество с Диян Савов - DJ Dian Solo. Даниела Петкова и Юлия Димитрова са две сестри, израснали в семейство на музиканти. От малки се насочват по пътя на музиката, като Даниела свири и на саксофон. От..

публикувано на 21.04.24 в 10:15