Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Петолиние на паметта“ … и на музикалната приемственост

Екатерина, Панчо, Александър и Константин Владигерови
Снимка: Master of Art

Известните музиканти Екатерина, Александър и Константин Владигерови, които от години са част от културния живот на Виена, имаха чудесно „българско лято“, с други думи – време за семейството, приятелите и почитателите си. Внуците на българския класик Панчо Владигеров изнесоха няколко концерта в страната. Участваха със свои изпълнения и в представянето на новия филм “Петолиние на паметта”, посветен на тяхната музикална фамилия. Макар да приемаме, че първият известен музикант в рода е Панчо Владигеров, не бива да пропускаме приноса на неговата първа учителка по пиано и майка на първата му съпруга – Павла Жекова.

Сценарист и режисьор на „Петолиние на паметта“ е Марио Кръстев. Премиерата на документалната кинотворба беше през септември, като част от фестивала Master of Art. Във филма Екатерина, Александър и Константин, както и по-големият им брат Панчо Владигеров – внук, разказват за живота и творчеството на баща си – Александър Владигеров, както и за световно известния си дядо.

Концерт на трио Владигерови във Велики Преслав, 14 септември 2020 г.
Нека припомним, че през 2019 г. отбелязахме 120 г. от рождението на Панчо Владигеров. Част от събитията, посветени на тази забележителна годишнина са отразени във филма, който ще бъде показан отново на 24 октомври в кино „Влайкова“ в София. След прожекцията Александър (тромпет и флюгелхорн), Константин (пиано), заедно със Стоян Янкулов-Стунджи – ударни инструменти, ще изнесат концерт.

Братя Владигерови са в процес на подготовка на поредния си албум. Този път музиката, създадена от Константин, е по текст на Райнер Мария Рилке, считан за австрийски поет. Концертната версия на проекта ще включва поетични преводи на български и английски език.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Китаристът Ангел Демирев представя авторска музика на концерт в Пловдив

Ангел Демирев е китарист, в чиято музика се вплитат етно мотиви не само от България, не само от Балканите, а от много по-далечни страни и култури. Според него това е въпрос на търсене най-вече на душата, но и въпрос на комуникация с инструмента...

публикувано на 16.04.24 в 10:15
Снимка: facebook.com/FondaciataTheFondation

"Фондацията" с турне в САЩ и Канада

Българите в САЩ и Канада броят с нетърпение дните до турнето там на българската супергрупа "Фондация". Музикантите – Кирил Маричков, Иван Лечев, Дони, Славчо Николов и Венко Поромански, свирят заедно вече 11 години за радост на многобройните..

публикувано на 15.04.24 в 21:10

Мадлен Томова е българската надежда за награда от "Санремо джуниър"-2024

Български деца неведнъж са представяли достойно страната ни в престижни международни конкурси за песен. Достатъчно е да си припомним второто място, което извоюва малката на Крисия, заедно с талантливите ни пианисти Хасан и Ибрахим в детското..

публикувано на 15.04.24 в 11:05