Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Театърът оживява за една нощ като никоя друга

Снимка: Facebook / Theatres Night

Над 100 събития в 14 български града включва тазгодишното 11-о издание на проявата "Нощ на театрите". Символичното ѝ начало беше поставено още в петък на сцената на Драматичния театър в Плевен с постановката "Хамлет" на режисьора Ованес Торосян. 

На 18 ноември за няколко часа животът придобива артистични измерения в градовете София, Пловдив, Варна, Русе, Стара Загора, Плевен, Шумен, Симитли, Благоевград, Кърджали, Търговище, Пазарджик, Ловеч, Сливен. Събитията започват още от сутринта с представления за децата. 

Трупата на НАТФИЗ е част от Нощта на театрите

Навсякъде съботният ден ще е изпълнен с множество творчески срещи, разходки зад кулисите, импровизационен театър, танцови представления и различни работилници, в които хората да научат повече за магията на театралното изкуство. 

4-часово онлайн предаване под надслов "Под властта на театъра всяка роля е различно царство" е един от акцентите в "Нощта на театрите" в София и ще бъде достъпно и на фейсбук страницата на проявата. В него някои от най-популярните български режисьори и актьори ще разговарят за работата си с млади и утвърдени колеги на сцената и извън нея, за ролята на въображението, както и за умението да пресъздадеш на текст и в роля някои от злободневните проблеми, с които живеем и чувствата, с които се борим.

Театърът в Търговище също се включва в Нощта на театрите

Европейската инициатива "Нощ на театрите" тръгва от Хърватия през 2008 г. като поетапно се включват Босна и Херцеговина, Черна гора, Словакия, Австрия, Словения, Финландия, България, Белгия, Сърбия и Чехия. Идеята и е да обединява хората с отношение към театъра и сцената за създаване на качествено театрално изкуство, без граници, езикови, религиозни или етнически бариери.

"Нощ на театрите" в България се осъществява с подкрепата на Национален Фонд "Култура" по "Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации'22" и на Министерство на културата.

Снимки: Фейсбук - "Нощ на театрите", НАТФИЗ, ДДТ-Търговище



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Предлагат спектакъла "Хага" на Галин Стоев за европейска награда

Немският театрален журналист Дитер Топ предложи спектакъла "Хага" на Галин Стоев за награждаване от Културен форум Европа за постижения в сферата на културата. Това съобщават от екипа на Международния театрален фестивал "Варненско лято". Пиесата бе..

публикувано на 07.06.24 в 15:16
Център за съвременно изкуство и Библиотека - Бургас

Първият Черноморски международен литературен фестивал се провежда в Бургас

Бургас става домакин на първия Черноморски международен литературен фестивал. От днес до 9 юни ще има четения и професионални срещи с участието на над 50 писатели, преводачи, издатели, литературни агенти от Турция, Грузия, Украйна, Румъния и..

публикувано на 06.06.24 в 08:50

Среща с обичаните български поети Маргарита Петкова и Добромир Банев в Берлин

  Маргарита Петкова и Добромир Банев ще гостуват днес, 6 юни, в Българския културен институт в Берлин. Техните книги ще бъдат представени от изкуствоведа Ирина Канушева.  “Единственият български поетичен тандем, който второ десетилетие държи..

публикувано на 06.06.24 в 07:15