Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Под пръските на водопада Гюрлек в Източните Родопи

Снимка: YouTube / БНР - Радио Кърджали

В красива местност в Източните Родопи попадаме на истинско природно чудо – водопадът Гюрлек. За него знаят малко хора, тъй като се намира далеч от отъпканите туристически пътеки. Но напоследък все повече туристи идват тук, за да общуват насаме с природата и да усетят живителната сила, струяща от водните му пръски. Есента, когато планината е наметнала най-красивата си одежда, е идеалният сезон за пешеходен преход до скрития в дебрите й водопад.

БНР-Кърджали публикува във Фейсбук кратко видео от това райско кътче. Вижте го:

Водната каскада е наричана също Гюллек, което в превод означава "силно бучащ". Намира се близо до живописното родопско селце Даскалово в община Черноочене. Водата се спуска от не много високо – около 10 м, но пък гледката е впечатляваща. Местните хора твърдят, че каскадата "работи" целогодишно, т.е. тя никога пресъхва, дори през най-горещите августовски дни.


Освен това, Гюрлек е лесно достъпен и е подходящ за преходи на семейства с малки деца. Можете да паркирате на пътя, където е обособено малко уширение, след което ви очаква около километър и половина леко спускане надолу. През това време ще се дивите на красиви природни картини, а водопадът ще ви приветства отдалеч с бълбукащата песен на кристалните му води.

В района ви препоръчваме да посетите каменното село Ненково с въжения мост, който е единствената му връзка с цивилизацията. В близките скали ще откриете следи от загадъчни трапецовидни ниши, изваяни преди хиляди години от древна цивилизация. Въобще целите Източни Родопи са осеяни с тези необясними човешки творения. Можете да съчетаете разходката си до водопада Гюллек и с посещение на известната пещера "Утробата", разположена край село Ненково.

Вижте още:

Текст: Венета Николова

Снимки: YouTube / БНР - Радио Кърджали


Още от категорията

България представя възможностите си за целогодишен здравен туризъм в Австрия

Възможностите за целогодишен здравен туризъм в България бяха представени в Австрия, като акцентът беше поставен върху медикъл/СПА и уелнес дестинациите. Събитието се проведе с подкрепата на Министерството на туризма и със съдействието на посолството..

публикувано на 23.11.23 в 13:05

Силен зимен сезон очакват от туристическия бранш

Туристическият бранш предрича силен зимен сезон, обвързан не само със ските и снега, съобщи за БТА директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов. Предвижда се засилен интерес и към балнео, СПА и уелнес отдиха, свързан с предстоящите..

публикувано на 22.11.23 в 11:56
Крепостта „Баба Вида”

История, вино и природа – Видин като атрактивна дестинация за круизни пътешествия

" Открийте крепостта "Баба Вида" – най-големия запазен средновековен замък в България. Като алтернатива посетете местен дом за демонстрация на традиционно българско кисело мляко и баница –  сладкиш, който ще можете и вие да приготвите" – т ака..

публикувано на 20.11.23 в 12:55