Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Под пръските на водопада Гюрлек в Източните Родопи

Снимка: YouTube / БНР - Радио Кърджали

В красива местност в Източните Родопи попадаме на истинско природно чудо – водопадът Гюрлек. За него знаят малко хора, тъй като се намира далеч от отъпканите туристически пътеки. Но напоследък все повече туристи идват тук, за да общуват насаме с природата и да усетят живителната сила, струяща от водните му пръски. Есента, когато планината е наметнала най-красивата си одежда, е идеалният сезон за пешеходен преход до скрития в дебрите й водопад.

БНР-Кърджали публикува във Фейсбук кратко видео от това райско кътче. Вижте го:

Водната каскада е наричана също Гюллек, което в превод означава "силно бучащ". Намира се близо до живописното родопско селце Даскалово в община Черноочене. Водата се спуска от не много високо – около 10 м, но пък гледката е впечатляваща. Местните хора твърдят, че каскадата "работи" целогодишно, т.е. тя никога пресъхва, дори през най-горещите августовски дни.


Освен това, Гюрлек е лесно достъпен и е подходящ за преходи на семейства с малки деца. Можете да паркирате на пътя, където е обособено малко уширение, след което ви очаква около километър и половина леко спускане надолу. През това време ще се дивите на красиви природни картини, а водопадът ще ви приветства отдалеч с бълбукащата песен на кристалните му води.

В района ви препоръчваме да посетите каменното село Ненково с въжения мост, който е единствената му връзка с цивилизацията. В близките скали ще откриете следи от загадъчни трапецовидни ниши, изваяни преди хиляди години от древна цивилизация. Въобще целите Източни Родопи са осеяни с тези необясними човешки творения. Можете да съчетаете разходката си до водопада Гюллек и с посещение на известната пещера "Утробата", разположена край село Ненково.

Вижте още:

Текст: Венета Николова

Снимки: YouTube / БНР - Радио Кърджали




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

ТОП 7 на най-красивите и загадъчни пещери в България

България е осеяна с над 5 хиляди пещери, коя от коя по-тайнствени и недостъпни, всяка със своята история, завладяваща красота и загадки. Част от тези истински подземни съкровищници са благоустроени и посрещат туристи. Ето някои от..

публикувано на 17.07.24 в 09:35

Фестивали, знойни плажове и планинска прохлада – защо да изберете Царево за лятната си почивка

Над 60-километрова крайбрежна ивица с 21 плажа, голямо разнообразие от хотели, къщи за гости, стаи под наем, къмпинги, заведения, спортни съоръжения и най-вече – красивата природа на Странджа!  Царево е магнит за туристи и една от най-населените ни..

публикувано на 15.07.24 в 06:55

Връх Станчов Камък е бижу в короната на Западните Родопи – нов екомаршрут в община Лъки

Родопската община Лъки работи по изграждането на нова екопътека, която ще води до емблематичния връх Станчов Камък , който е част от Переликско-Преспанския дял на Западните Родопи, научаваме от  сайта bgtourism.bg. Върхът е с височина 1299 м и..

публикувано на 14.07.24 в 09:10