Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов опит за избор на председател на Столичния общински съвет - неуспешен (Обновена)

Следва балотаж между Борис Бонев и Диана Тонова

| обновено на 20.11.23 в 13:29
Снимка: БГНЕС

Столичният общински съвет за втори път не избра свой председател. Нито един кандидат за втория най-важен пост в София не получи нужните 31 гласа. Борис Бонев, номиниран от “Продължаваме промяната – Демократична България – Спаси София“ събра 23 гласа. Кандидатът на БСП Диана Тонова получи 9 гласа. Кандидатът на “Възраждане” Красимир Гълъбов събра 8 гласа, а този на „Има такъв народ“ - Пламен Данаилов получи 3 гласа. 4 бюлетини бяха недействителни. Общинските съветници от ГЕРБ-СДС не участваха във вота. На балотаж ще се явяват Бонев и Тонова. 

В началото на заседанието ГЕРБ-СДС поиска новия кмет Васил Терзиев да представи своя екип и да бъде изслушан зам.-кметът по екология във връзка с план сметката за чистотата. Кметът Терзиев обеща, че ще продължи преговорите с политическите сили в съвета за сформиране на управляващо мнозинство. 

В събота, 18 ноември, новият градоначалник покани представителите на различните формации в съвета за разговори. На срещата стана ясно, че БСП и Възраждане няма да подкрепят кандидата на коалицията ПП-ДБ - "Спаси София" Борис Бонев. От ГЕРБ и "Има такъв народ" отказаха да приъстват на срещата. „В предизборната кампания, за да бъде издигнат за кмет Васил Терзиев, е обещано на Борис Бонев да стане председател на общинския съвет. Сега се иска от нас да платим цената, която е обещана от Васил Терзиев“, каза Георги Георгиев от ГЕРБ, цитиран от БТА. На първото си заседание на 13 ноември СОС не успя да избере председател.
Коалицията ПП-ДБ - "Спаси София" спечели най-много мандати за общински съветници в София - 23, но те са недостатъчни за мнозинство за взимане на решения.
Ново заседание за избор на председател на Столичния общински свет е насрочено за 30 ноември, съобщи репортерът на БНР Евелина Стоянова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за следобедни валежи в сряда е подаден в 9 области на Западна България

В сряда, 22 май, минималните температури в страната ще са между 9 и 14°, в София 12°. През деня ще е слънчево. Още преди обяд от запад ще се заоблачи и преди края на деня ще завали. Максималните температури ще са от 21 до 27°, в столицата 22°...

публикувано на 21.05.24 в 19:40

България днес - 21 май 2024 г.

Празнична се очертава "България днес" на 21 май. Отбелязваме празника на Св. св. Константин и Елена и ще поговорим за един древен митичен ритуал свързан с празника - нестинарството. Ще ви поканим на българска изложба в Гърция и ще отправим поглед към..

публикувано на 21.05.24 в 19:00
Венцислав Велев (вдясно) със сребърния медал от олимпиадата.

Сребърен медал от Международната олимпиада по философия за единадесетокласник от Русе

Единадесетокласникът Венцислав Велев от Математическа гимназия "Баба Тонка" в Русе спечели сребърен медал на Международната олимпиада по философия, която се проведе в Хелзинки. С по-добър резултат от него бяха само двама ученици – златните медалисти..

публикувано на 21.05.24 в 17:13