Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българките се окичиха с европейската шахматна корона

Национален отбор по шахмат
Снимка: БФ- Шахмат

Българските шахматистки извоюваха европейската отборна титла на първеството в Будва, Черна гора. Нургюл Салимова, Антоанета Стефанова, Белослава Кръстева и Гергана Пейчева постигнаха най-големия успех в историята на националния женски тим, надделявайки в последния кръг с 2,5:1,5 точки над досегашния шампион Грузия.


На първа дъска бившата световна шампионка Антоанета Стефанова спечели с белите фигури срещу Бела Хотенашвили, на втора вицешмпионката от Световната купа Нургюл Салимова направи бързо реми с Нино Бациашвили, а на четвърта Белослава Кръстева загуби от Саломе Мелия.

Гергана Пейчева осигури крайния успех на българския отбор, след като на трета дъска спечели много оспорван двубой на 83-ия ход с белите срещу Лела Явакашвили.

“Спечелихме, без да се налага да споделяме първото място. Мисля, че за първи път от 20 години шахът е толкова популярен в България. Много се радвам, че този път този голям медиен шум е свързан с позитивни събития, а не с негативни”, заяви европейската шампионка Антоанета Стефанова.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

МВнР с препоръки към българите, пътуващи за Гърция

Във връзка със зачестилите случаи на инциденти с участието на български граждани на територията на Северна Гърция и територията на Генерално консулство Солун, в това число и случаи на задържани български граждани за носенето на хладно оръжие с дължина на..

публикувано на 23.07.24 в 15:46

Няма напредване на пожара от гръцка страна към България

Няма напредване на пожара от гръцка страна към България. Изградени са просеки около териториите със стари мини, останали от войните, които са и от двете страни на границата, заяви пред журналисти на летище "Пловдив" министърът на вътрешните работи Калин..

публикувано на 23.07.24 в 15:30

Български адвокати все по-често търсят работа в чужбина

Все по-значителен брой адвокати, макар и вписани в българските адвокатски колегии, започват да работят за чужди компании или чужди адвокатски дружества дистанционно или дори емигрират и се установяват постоянно извън страната, съобщава онлайн изданието..

публикувано на 23.07.24 в 15:03