Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Асен Василев: Няма да допускаме да се създават гета с ниско заплащане

Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъди проекта на Бюджет 2024

Снимка: БГНЕС

933 лв. е минималната работна заплата, заложена в проектобюджета от 1 януари и това ще стане факт, ако депутатите го подкрепят, заяви Асен Василев на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество. По думите му, България е на опашката на Балканите по минимални възнаграждения. В Черна гора тази година минималната заплата е 1042 лв., а в Северна Македония е 946 лв. сега, в Сърбия тя е 1070 лв., посочи Василев. "Длъжни сме да не позволяваме да се оформят гета с ниско заплащане, некачествен труд и изоставени региони, защото това се случва и в развити страни, ако ножицата в доходите се отвори", каза министърът. Той отчете, че в бюджета се постига трайно повишаване на пенсиите, няма промяна в данъчните ставки. Предвиденият дефицит е 3% според Маастрихтските критерии за влизане в еврозоната. 10 млрд. лв. са заложените инвестиции, което е 25% ръст. Приходната част на бюджета е 36% от БВП, което министърът счита за постижимо.
При разискванията партньорите от тристранката не постигнаха съгласие по бюджетите на НЗОК и Държавното обществено осигуряване, предаде репортерката на БНР Марта Младенова. Не беше постигнато единодушие и по държавния бюджет за 2024 г. Финансовият министър Асен Василев посочи, че стремежът е бюджетът да бъде приет окончателно до 22 декември.


Още от категорията

Делчево

Българите ходят на пазар и здравен туризъм в Северна Македония

Политическите отношения между България и Северна Македония значително са намалили посещенията на българи в македонските крайграничните общини Делчево, Берово и Пехчево през първите месеци на 2023 г. През юли и октомври се отчита ръст, показват..

публикувано на 23.02.24 в 16:43

Националната стратегия за финансова грамотност ще бъде представена в Белгия

На 23-24 февруари 2024 г. в Гент, Белгия се провежда неформалното заседание на Съвета на Европейския съюз по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН). На заседанието, министрите ще обсъдят бъдещето на Европейската инвестиционна банка, както и..

публикувано на 23.02.24 в 06:15

Световната банка предупреди България за забавяне в икономическия ѝ растеж

В доклад на Световната банка, посветен на публичните финанси в България се подчертава, че е необходимо подобряването на събираемостта на ДДС. Посочва се още, че е нужна по-голяма ефективност в обществените поръчки, разходите за образование и за..

публикувано на 22.02.24 в 17:21