Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Устието на река Камчия таи загадки на 7 000 години

7
Снимка: Национален исторически музей

Уникални находки излязоха наяве при изследване на акваторията между нос Килик и нос Иланджик северно от устието на р. Камчия. В миналото закътаните им заливи приютявали древните кораби по време на бушуващите бури в Черно море. Оказва се, че тази част на крайбрежието ни е осеяна с археологически паметници, в т.ч. могилни некрополи, древни селища и пр. Наблизо са открити следи от античната крепост Ерите, както и от древна крайпътна станция.

Екипът на експедицията

При подводна мултидисциплинарна експедиция тази есен, водолазен екип, ръководен от проф. Иван Христов, зам.-директор на НИМ, попада на поредица от любопитни открития. Най-ранната находка  е амфора от V в. пр. Хр., докарана чак от остров Хиос и оцеляла почти непокътната до наши дни. И още:

"Следват изключително интересни находки от римската епоха – казва проф. Иван Христов пред Радио България. – Тук моят късмет проработи още през септември, когато при много ниска видимост успях да открия калаен слитък с чиста проба 98% съдържание на калай от римската епоха

Античен слитък от калай

Това е първата подобна подводна находка по нашето Черноморие, а и честно казано и на сушата не знам да е откриван подобен. Най-близките паралели на този предмет, който тежи близо 5 кг и 400 г , са от района на Корнуел в Англия и то в пещ - топилня за калай. Най-вероятно става въпрос за едни и същи калъпи за отливане на тази рядка и скъпа суровина в античността. Калаят се използвал при направата на бронзови предмети, в т.ч. и за отсичане на бронзови монети. Той е транспортиран до нашите земи и по-точно до римските градове по нашето Черноморие именно с кораби."

Каменен ритуален съд -перирантерий

Археолозите попадат на още едно любопитно откритие - каменен перирантерий - древногръцки съд, използван в езическите култове като резервоар за светена вода. Той тежи 60 кг и е почти цялостно запазен. Открит е на малка дълбочина край нос Килик. Оказва се обаче, че в миналото на това място се разпростирала суша.

Изваждане на каменен ритуален съд

"Моята хипотеза е, че на този нос в античността е бил разположен някакъв храм - светилище, където са почитали морските богове – казва проф. Христов. – Мореплаватели, които са преминавали покрай този нос и този залив са извършвали определени жертвоприношения. Потвърждение за подобна хипотеза е откриването на половинка от каменен щок за класическа дървена котва. Този щок не е имал утилитарна функция, а е бил като символичен предмет, дар от мореплаватели, които са минавали покрай този нос."

Водолаз открива антична желязна котва

В малкия залив на нос Иланджик пък водолазният екип е локализирал потънал кораб от Османския период с отлично запазен дървен кил. Дали плавателният съд не се е разбил в трудно забележимите при буря плитчини? До самото устие на река Камчия геофизичните изследвания установили границите на малък остров, който впоследствие е абразирал. Интересното е, че той е отбелязан върху множество западноевропейски карти от периода 1452 г. – 1750 г., подобно на други острови, които в наши дни не съществуват. Според специалисти, през Средновековието морското равнище на Черно море е било по-ниско. Бреговата линия се е отличавала от съвременната, имало е по-малки и по-големи острови. Вероятно такъв е случаят с тайнствения остров пред устието на Камчия, наричан от местните "Камчийския камък".

Островът пред устието на р. Камчия изобразен върху карта от 18 век

Вижте още :

Снимки: Национален исторически музей


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Православните християни в България отбелязват успението на Света Анна

На този ден Българската православна църква почита успението на Анна – светицата, родила Мария, която е бъдещата майка на Исус Христос. Св. Анна се смята за покровителка на брака, на семейството и майчинството, както и закрилница на девиците, вдовиците и..

публикувано на 25.07.24 в 06:05

17 гробни съоръжения откриха от некропола на антична Рациария

При спасителни разкопки са открити 17 гробни съоръжения от некропола на римската колония Улпия Рациария (край с. Арчар, община Димово, област Видин), от тях пет гробници и 12 гроба в ями. Това съобщи Здравко Димитров от Националния археологически..

публикувано на 24.07.24 в 16:51

170 години от рождението на слависта и българист Константин Иречек

На 24 юли  отбелязваме 170-годишнината на родения във Виена чешки историк, славист, библиограф и почетен член на Българската академияна науките. Той е син на историка Йосиф Иречек и внук на бележития славист Павел Шафарик. Завършва история във философския..

публикувано на 24.07.24 в 11:52