Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силен зимен сезон очакват от туристическия бранш

Снимка: БТА-архив

Туристическият бранш предрича силен зимен сезон, обвързан не само със ските и снега, съобщи за БТА директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов. Предвижда се засилен интерес и към балнео, СПА и уелнес отдиха, свързан с предстоящите празници, с културни, бизнес и спортни събития.

Очаква се над 1,7 млн. чуждестранни туристи да посетят страната ни през предстоящия сезон, което е повече от предпандемичната 2019 г. Освен това, около 3,5 милиона ще бъдат зимните пътувания на българите в страната. “Тази зима българинът ще почива в планините, градовете и при близките си у нас”, каза Румен Драганов.

Според него, двата военни конфликта няма да окажат ефект върху макрорамката на туризма. През 2024 г. прогнозите са да бъдат надхвърлени обемите, осъществени през 2019 г., с около 5 процента. Най-много посещения се очакват от граждани на Европейския съюз – 62%, следвани от хора от Великобритания и Турция.


БНР подкасти:

Още от категорията

Остров Св. Анастасия вече посреща туристи и в подводен параклис

Най-новата атракция в района на черноморския ни град Бургас е подводен параклис, в близост до остров Св. Анастасия. Параклисът беше потопен през януари и се намира на около 15 метра дълбочина, предаде euronewsbulgaria. Той е висок около 3 метра, а край..

публикувано на 28.02.24 в 06:30

Бургазлии се насладиха на високите температури на плажа

Топлото време предизвика стотици бургазлии и гости на града да направят първия си плаж за Новата година. В ранния следобед температурата достигна 20 градуса, а на морската вода – 9 градуса. Някои от хората предпочетоха разходката край морския бряг,..

публикувано на 24.02.24 в 16:14
Епископската базилика на Филипопол в Пловдив

Седем нови дестинации сред 100-те национални туристически обекта

Епископска базилика на Филипопол и късноантичната сграда „Ейрене” в Пловдив вече са част от 100-те национални туристически обекта в България. Това реши Координационният съвет на Националното движение „Опознай България - 100 национални туристически..

публикувано на 22.02.24 в 14:52