Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентството и БПЦ имат обща отговорност към българите в чужбина

Снимка: БГНЕС

Българската държава и Българската православна църква споделят обща отговорност за поддържането и развитието на връзките със сънародниците ни зад граница. Това бе общата позиция на президента Румен Радев и на Светия Синод изразена след среща в Синодалната палата. Разговорът е част от диалога на президента с ръководството на БПЦ и ръководствата на традиционните вероизповедания в България. Радев подчерта готовността на президентската институция да подкрепя духовната мисия на БПЦ към православните българи в чужбина в съответствие с канона. Отношенията между БПЦ и църквата в Северна Македония трябва да допринасят за сближаването и свободното общуване на хората от двете страни на общата ни границата, беше подчертано по време на срещата. 

Митрополити от Светия синод се срещнаха и с министъра на труда и социалната политика Иванка Шалапатова. Тя изрази желание за задълбочаване на сътрудничеството. Обсъдени са били социалните грижи към деца и подрастващи, грижата за самотните родители и възрастните хора.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Моето българско лято" води деца на нашенци по света към красивите кътчета на родината ни

Езиково-културни работилници "Моето българско лято" пак повеждат децата на българите в чужбина към едни от най-хубавите места в България. Поредица от пътувания за деца и ученици от 6 до 15 години организира отново Елена Павлова. Нарекла ги е неслучайно..

публикувано на 10.07.24 в 11:25
Снимка: Генерално консулство на Република България в Ниш

Българската държава финансира проекти на българската общност в Сърбия

На 9 юли в Генералното консулство в Ниш временно управляващият консул Петър Данов подписа първите 12 споразумения по проекти в Сърбия, финансирани от Програмата за 2024 г. в подкрепа на организации на българските общности в Албания, Сърбия, Косово,..

публикувано на 10.07.24 в 09:00

В Унгария представиха новия брой на "Български вести“

Излезе новият брой на "Български вести“ - месечно издание на Българското републиканско самоуправление в Унгария. В изданието има статия и снимки за откриването на новия Български културно-образователен център в Будапеща. "На 12 юни красивата зала..

публикувано на 09.07.24 в 14:28