Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Столицата на Европейския съюз се превръща в сцена на талантливи българчета

В Белгия се провежда двудневен Фестивал на българите по света

Снимка: Асоциация Т.А.Н.Г.Р.А

Брюксел е домакин на двудневен Фестивал на българите по света „Аз съм българче“ 2023. Тазгодишното издание на инициативата е XV по ред, а организатор и главен инициатор е Асоциация Т.А.Н.Г.Р.А, съобщава Изпълнителната агенция за българите в чужбина. Форумът тази година е посветен на Деня на народните будители и Европейския ден на езиците и за пореден път предоставя възможност на децата на сънародниците ни по света да покажат как съхраняват българския език и култура, като се включат с творческа изява в някой от организираните конкурси.

Откриването е предвидено за 16 часа на 24 ноември, когато в българското посолство в Белгия ще бъде представена колективна изложба на участници и лауреати в конкурси за рисунки на тема "Аз съм българче и тук…", "Рисувай с/в конкурсите на България" и "Пазим планетата, бдим над бъдещето".

"Очакваме български деца от Рим, от два града в Испания, Лондон, Братислава, Румъния и други градове в Европа. Ученици от Българско народно училище в Брюксел и Неделно училище в Гент ще открият фестивала със специално подготвена програма" – научаваме от Българската културна асоциация в Белгия, домакин на празника.

Съботният ден ще започне с "Детско утро", в което ще се проведе ателие за изработка на българска шевица, а майсторката на печива Марияна Беличовска ще "гостѝ" присъстващите с "белгийски гофрети и български приказки".

За 25 ноември е предвидена и кръгла маса на тема "Асоциации в действие, практики, дейности, взаимодействия".

Заключителната част на XV Фестивал на българите по света "Аз съм българче" е с тържествен концерт от 14.30 часа местно време, на 25 ноември.

През годините домакин на събитието са били различни европейски градове, а по време на фестивала са се реализирали множество детски конкурси за есета и рисунки, гала-концерти и церемонии по награждаване на отличените, припомнят от ИАБЧ.

Като съорганизатор на инициативата Изпълнителната агенция за българите в чужбина ще има свой представител в рамките на фестивалната програма в Белгия. Това е Валерий Радолов, директор на Дирекция „Български общности и информационна дейност“ в ИАБЧ. Той ще се срещне с всички гости и присъстващи сънародници, за да обмени информация и да научи от първо лице какви са техните проблеми и потребности, посочват от Агенцията.

Снимки: Асоциация Т.А.Н.Г.Р.А

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Банатските българи от Винга вдигнаха на крака публиката на роден фолкорен фестивал в Чикаго

Продължава четиринайсетото издание на най-големия български фолклорен фестивал в Северна Америка – “Верея” в Чикаго, предаде кореспондентът на БНР в града Елена Цанева. Започва най-мащабното българско събитие в Северна Америка – фестивалът “Верея”..

публикувано на 27.04.24 в 13:22
Илюстративно изображение

Диктовка по български език – за рождения ден на българското училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в Атина

С диктовка, посветена на 24 май, ще започнат честванията на 20-ата годишнина от създаването на българското неделно училище "Св.Св.Кирил и Методий" в Атина, Гърция. Диктовката ще се проведе на 10 май от 18:00 часа в сградата на школото на ул...

публикувано на 27.04.24 в 11:50

Асоциация "Асен и Илия Пейкови" в Рим отново организира конкурс "Моята българска бродирана риза"

На 11 май всеки българин, от всяко кътче на земята да се облече с бродирана риза, блуза, дреха, вратовръзка или коланче с българска шевица. Това е мечтата на българите в италианската столица, обединени в Асоциация "Асен и..

публикувано на 27.04.24 в 11:15