Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

През 2023 г. повечето заети в България чужденци са дошли за сезонна работа

Над 12 000 чужденци от държави извън ЕС са получили различни по вид разрешения за работа в страната ни от началото на годината. Според Агенцията по заетостта строителството е основният сектор, в който работят чужденците, като най-много те са в София, Пловдив, Варна, Бургас и Елин Пелин. 


6837 души от държави извън ЕС са се регистрирали за сезонна заетост до 90 дни. Те са работили в хотелиерството и ресторантьорството, а също и в селското, горското и рибното стопанство. 

Регистрираните за работа у нас чужденци с български произход са 156: от Молдова – 54; Русия – 49; Сърбия – 28; Украйна - 19 и Северна Македония -5. Те са наети предимно по двустранни спогодби за трудова заетост между България  и съответната страна. 

Със „Синя карта на ЕС“ за висококфалифицирана заетост в България работят 2134 граждани на трети страни. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ретро автомобили, симулатори и игри за Националния ден на безопасността на движението

На 29 юни по повод Националния ден на безопасността на движението по пътищата Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" организира фестивал от 11 до 14 часа на площад "Княз Александър I Батенберг" в столицата, пред Художествената..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Резерватът

В почивните дни – облачността намалява и валежите спират

Още преди полунощ облачността ще намалее и през втората половина на нощта ще бъде ясно. Вятърът в Източна България временно ще отслабне.  В събота, 29 юни, ще бъде слънчево. В следобедните часове, над източната половина от страната и планинските..

публикувано на 28.06.24 в 19:30

Трети мост над Дунав и фериботът Русе-Гюргево са ключови проекти за региона

България има изключително важна роля за свързаността на няколко региона. Страната ни е кръстопът между Балканския полуостров, Източното Средиземноморие и Черно море. Това заяви заместник-министърът на транспорта Анна Натова на среща с Матю Бойс,..

публикувано на 28.06.24 в 17:28