Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В София отслужиха панихида за жертвите на Гладомора

Снимка: БТА

Панихида в памет на жертвите на Гладомора беше отслужена в храм "Света Неделя" в София. На службата присъстваха посланикът на Украйна Олеся Илашчук, председателят на Народното събрание Росен Желязков и представители на парламентарни групи. Желязков посочи, че Гладоморът няма аналог. Той каза, че след Втората св. война е имало надежда, че хората са научили уроците, но за съжаление историята опровергава това. Като българи сме взели позиция за твърда подкрепа на братския християнски украински народ, допълни Желязков. 

След насилствената колективизация в селата Кремъл засилва износа на зърно от СССР. През 1932-1933 година Гладомор, обхваща основните зърнени райони в Украйна, Северното Причерноморие, Долна и Средна Волга, Казахстан, и Западен Сибир, припомня БТА. От глад през този период там загиват над 7 млн. души, от които 3,5 млн. в Украйна. 


БНР подкасти:

Още от категорията

Почитаме паметта на Свети Серафим Софийски

В руската църква “Св. Николай Мирликийски” тържествено беше почетена паметта на Свети Серафим Софийски. Службата оглави мелнишкият епископ Герасим в съслужение с предстоятеля на храма отец Владимир Тишчук и свещенослужители от българската и руската..

публикувано на 26.02.24 в 15:45
Цветана Джерманова

Почина последната оцеляла лагеристка от Белене

На 95 години почина Цветана Джерманова - последната оцеляла жена, която е била репресирана като затворник в лагерите в Белене и в Босна. Цветана Джерманова е родена на 20.03.1928 г. в село Лесковец, област Перник. От 1942 до 1946 г. учи в..

публикувано на 26.02.24 в 14:58

Когато БНР говореше на полски

Днес чуждоезиковата програма на БНР – "Радио България" – "говори" на 11 езика. През годините едни са добавяни, други са отпадали от общия брой…. Такава е съдбата и на предаванията на полски . Излъчвани са по "Радио София", както тогава се е наричало..

публикувано на 16.02.24 в 09:15