Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Провеждат „Дефиле на младото вино“

Снимка: БГНЕС

В Пловдив отвориха първата бъчва младо вино реколта 2023 и поставиха началото на 15-то издание на "Дефиле на младото вино". След това актьор в ролята на Бог Дионис поведе шествието към Стария град. То бе съпроводено с изпълнения на танци от ансамбъл "Тракия". 

Тази година в дефилето до 26 ноември се включват рекорден брой участници – 50 са производителите на вино, а 17 се грижат за хубавото мезе.


"Няма лошо време за пиене на вино. Има лошо вино и хубаво вино. Времето за пиене на вино винаги е хубаво", каза председателят на Пловдивския съвет по туризъм Любозар Фратев. На събитието от министерство на туризма подчертаха, че винопроизводство е част от листата нематериално световно наследство и скоро се очаква приемането на наредба, с която да се изградят табели, показващи всички винени обекти, за да могат туристите по-лесно да се ориентират, предава БГНЕС. 


Още от категорията

Предстои понижение на температурите и валежи от дъжд

Във вторник ще бъде облачно, главно в Южна България с валежи от дъжд. На места в Източните Родопи и в югоизточните райони валежите ще бъдат значителни по количество. Ще духа умерен вятър от изток-североизток и с него ще нахлува студен въздух...

публикувано на 04.03.24 в 18:30

INSAIT стартира BgGPT – достъпен изкуствен интелект на български език

BgGPT – първият изкуствен интелект само на български език, вече е публично достъпен и може да се използва безплатно от всеки, съобщи институтът INSAIT към СУ “Св. Климент Охридски”. През януари т.г. INSAIT обяви създаването на първия езиков модел..

публикувано на 04.03.24 в 13:42

Още една година временна закрила за бежанците от Украйна

От днес временната закрила за украинските бежанци у нас се удължава с една година. Правителственото решение засяга около 173 хил. граждани, напуснали страната си заради руската агресия.   Статутът осигурява на украинските бежанци правото на..

публикувано на 04.03.24 в 12:15