Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Денков пред ORF: Няма реални аргументи срещу приемането на България в Шенген

Снимка: БГНЕС

Няма реални аргументи срещу приемането на България и Румъния в Шенген. Това заяви премиерът Николай Денков в интервю за австрийската обществена телевизия ORF, цитиран от БНТ. Ако позицията на Австрия не се промени, българите според него ще бъдат разочаровани и то с основание, както и ще се създаде нестабилност на Балканския полуостров.
"България е изпълнила техническите изисквания за Шенген преди повече от 10 години. Федералният канцлер на Австрия беше категоричен, че няма проблем с България и Румъния, а с това как работи самото Шенгенско пространство. Но ако няма проблем с България и Румъния, защо ние сме наказвани за тези проблеми, които не са създадени от двете държави? Не е просто трудно, а невъзможно да се обясни на българите защо сме в тази ситуация. Тяхното разочарование ще бъде оправдано и те заслужават обяснение защо това се случва и защо Австрия има тази позиция без да има аргументи за нея", коментира Денков.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Пожарите изпепелиха местообитания на световно застрашени птици

Горските пожари през последните седмици застрашават не само хората и населените места, но и ценни природни местообитания – дом на огромно разнообразие от видове, част от които световно застрашени. За това предупреждават от Българското дружество за..

публикувано на 10.08.24 в 13:24
Райна Манджукова на джаз фестивала в Банско

Важно е успелите българи в чужбина да участват в живота в България

“ Важно е успелите българи в чужбина да участват в живота в България, за да могат българите тук да виждат, че чужбина не е присъда, нито е някакъв окончателен избор .” Това заяви за БТА изп. директор на Изпълнителната агенция за българите в чужбина..

публикувано на 10.08.24 в 11:45
Васил Терзиев

София ще има десет нови метростанции през 2027 г.

Новите десет станции на столичното метро ще бъдат завършени през 2027 г., съобщи кметът на София Васил Терзиев, който инспектира участъка от разширението на третия лъч. По думите му, 46% от пътуващите всеки ден хора ще се възползват от подземния..

публикувано на 10.08.24 в 09:02