Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Социалното министерство разработва платформа за превод на български жестов език

Снимка: mlsp.government.bg

Национална дигитална платформа и мобилно приложение за преводачески услуги от и на български жестов език ще бъде разработена по Програма “Развитие на човешките ресурси”, съобщи социалното министерство, бенефициент по мярката. По този начин ще бъде осигурен равнопоставен достъп на глухите и сляпо-глухите хора до административни услуги.

Дейностите по мярката включват обучение на преводачите и на служителите на съответните институции. Очаква се 570 заети да повишат компетенциите си, а 150 глухи и сляпо-глухи хора да бъдат подкрепени.

За създаването на платформата ще бъдат осигурени 3 млн. лева. Партньори в осъществяването на дейностите ще бъдат Агенцията за социално подпомагане и Агенцията за хората с увреждания.


Още от категорията

ДАНС забрани на двама руски разузнавачи да влизат в ЕС

Държавната агенция “Национална сигурност” забрани на двама руски граждани да влизат и пребивават на територията на държавите членки на ЕС за срок от пет години. За тях има данни, че са т.нар. разузнавачи-нелегали на Службата за външно разузнаване на..

публикувано на 26.02.24 в 16:53

Традицията за дарителство в образованието е все още жива

В края на 2023 г. Сдружението на завършилите Стопанския факултет в Софийския университет "Св. Климент Охридски" (FEBA Alumni Club) и Стопанският факултет получиха дарение от 1 млн. лв. за стипендии за месечна издръжка на студенти и ученици през..

публикувано на 26.02.24 в 13:59

"Умни чорапи" помагат на хора с деменция в България

Грижа за възрастните, които често изпадат в паника, защото са забравили пътя към дома. Тази съпричастност стои зад "умните чорапи", с които учениците от Клуба по роботика на шуменското училище "Панайот Волов" искат да помогнат на хората в..

публикувано на 26.02.24 в 10:40