Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напук на стихиите – кайтсърф над заснежените поляни в България

4
Снимка: Румен Сарандев, БНР- Варна

Макар и бедствена, обстановката понякога предполага разнообразие, което само хората с повече адреналин в кръвта могат да си позволят. Тодор Делиев е един от тези търсачи на силни усещания, който вдъхновен от заснежените поляни над варненското село Доброглед, се впуска в сноукайт приключение.

Докато обикаля бедстващите вследствие снегонавяванията и ураганните ветрове североизточни български села, екип на БНР- Варна съзира на една поляна човек, който помпа своето съоръжение:

Тодор Делиев

"Това е кайт, казано на български - хвърчило. Използва се при вятър и с него могат да се карат ски и сноуборд при подходящи условия – обяснява Тодор.– Сега условията са прекрасни, има сняг, аз съм си намерил една чудна поляна и ще покарам. Лятото пък се практикува във водата със сърф"- обяснява сънародникът ни, който се радва на подранилата зима, тъй като преди година условията за снежни спортове бяха оскъдни.


"Миналата година нямаше никъде сняг, чудех се къде да карам и сега приятно се изненадах да завали още в ноември, а тук, около Варна направо е приказка."

Слънчево време, сняг и подходящ вятър са трите условия, за да се впусне човек в сноукайт приключение – обяснява Тодор, екипирайки се да се понесе с вятъра. В България изобилства от подходящи места за практикуване на този сравнително нов спорт. Има си и специална фейсбук общност на практикуващите това екстремно изживяване, което не е лишено и от рискове:


"Има малка опасност в това как ще литне хвърчилото, тъй като съм още начинаещ, не съм професионалист, но в момента в който се вдигне и има подходящ вятър, започвам да "яхам вятъра" и да карам"- обяснява Тодор.


А поляните на варненското с. Доброглед често са обект на кайтсърфистите. Там е ветровито, но и равно, което ги прави удобни да се кара сноуборд в комбинация с хвърчило. Необходимо е добро оборудване и желание за този спорт – разказа Тодор. Разбира се и адреналин. 

Интервю: Нина Милошевич, БНР-Варна

Редактор: Елена Каркаланова

Снимки: Румен Сарандев


По публикацията работи: Ергюл Байрактарова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Снимката е илюстративна

Основен ремонт на "Дунав мост 1" на границата с Румъния започва през юли

Планираният двугодишен основен ремонт на "Дунав мост 1" се очаква през юли, съобщиха от Министерството на туризма. Първоначалните намерения са били той да започне през есента, след летния туристически сезон, но заради критичното състояние на..

публикувано на 18.06.24 в 10:40

Повечето млади хора вече виждат развитието си НЕ в чужбина, а в България

Отчетливо мнозинство от младите у нас – 89%, виждат развитието си през следващите пет години не в чужбина, а в България, сочи ново изследване на агенция за анализ на потребителното мнение JTN и платформата Bulgaria Wants You . Задълбочава се и..

публикувано на 18.06.24 в 10:15

И български полицаи ще следят за сигурността на Олимпиадата в Париж

Български полицаи ще заминат за Франция, за да подпомогнат френските си колеги в работата по гарантиране на сигурността на летните Олимпийски и Параолимпийски игри през юли и август 2024 г. В контекста на подготовката на мащабното събитие..

публикувано на 18.06.24 в 08:05