Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напук на стихиите – кайтсърф над заснежените поляни в България

4
Снимка: Румен Сарандев, БНР- Варна

Макар и бедствена, обстановката понякога предполага разнообразие, което само хората с повече адреналин в кръвта могат да си позволят. Тодор Делиев е един от тези търсачи на силни усещания, който вдъхновен от заснежените поляни над варненското село Доброглед, се впуска в сноукайт приключение.

Докато обикаля бедстващите вследствие снегонавяванията и ураганните ветрове североизточни български села, екип на БНР- Варна съзира на една поляна човек, който помпа своето съоръжение:

Тодор Делиев

"Това е кайт, казано на български - хвърчило. Използва се при вятър и с него могат да се карат ски и сноуборд при подходящи условия – обяснява Тодор.– Сега условията са прекрасни, има сняг, аз съм си намерил една чудна поляна и ще покарам. Лятото пък се практикува във водата със сърф"- обяснява сънародникът ни, който се радва на подранилата зима, тъй като преди година условията за снежни спортове бяха оскъдни.


"Миналата година нямаше никъде сняг, чудех се къде да карам и сега приятно се изненадах да завали още в ноември, а тук, около Варна направо е приказка."

Слънчево време, сняг и подходящ вятър са трите условия, за да се впусне човек в сноукайт приключение – обяснява Тодор, екипирайки се да се понесе с вятъра. В България изобилства от подходящи места за практикуване на този сравнително нов спорт. Има си и специална фейсбук общност на практикуващите това екстремно изживяване, което не е лишено и от рискове:


"Има малка опасност в това как ще литне хвърчилото, тъй като съм още начинаещ, не съм професионалист, но в момента в който се вдигне и има подходящ вятър, започвам да "яхам вятъра" и да карам"- обяснява Тодор.


А поляните на варненското с. Доброглед често са обект на кайтсърфистите. Там е ветровито, но и равно, което ги прави удобни да се кара сноуборд в комбинация с хвърчило. Необходимо е добро оборудване и желание за този спорт – разказа Тодор. Разбира се и адреналин. 

Интервю: Нина Милошевич, БНР-Варна

Редактор: Елена Каркаланова

Снимки: Румен Сарандев


По публикацията работи: Ергюл Байрактарова

БНР подкасти:

Галерия

Още от категорията

Деца плетат мартеници в най-новия музей на Казанлък "Ахинора"

През уикенда малчуганите от град Казанлък могат да се включат в работилницата за мартеници , организирана от най-новия музей в Казанлък "Ахинора", който е филиал на Градската художествена галерия. Домакините канят всички малчугани от 5 до 12..

публикувано на 24.02.24 в 08:10

Априлци очаква хиляди гости за Празника на сланината и греяната ракия

Старопланинският град Априлци е домакин на един от най-колоритните и вкусни български фестивали   - Празникът на сланината и греяната ракия. На 24 и 25 февруари, планинското градче, сгушено в подножието на вр. Марагидик, се готви да посрещне..

публикувано на 24.02.24 в 06:05

Цветовете на украинското знаме осветяват сградата на Министерския съвет

Светлини в цветовете на украинското знаме – синьо и жълто – ще осветят сградата на  Министерския съвет на 24 февруари, от 18:00 до 24:00 часа. Навършват се две години от началото на войната на Русия срещу Украйна, както и 10 години от анексирането на..

публикувано на 23.02.24 в 22:10