Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

90% от незаконния трафик на мигранти в България се извършва от чужденци

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.
Снимка: БТА

От началото на 2023 г. са образувани 1277 досъдебни производства за каналджийство, съобщи на форум в Брюксел вътрешният министър Калин Стоянов. Това е с 60% повече спрямо същия период на 2022 г. Над 90% от лицата в каналджийските мрежи, на територията на страната, не са български граждани, но основната част от приходите в престъпния трафик се трупат извън България. Почти половината от всички досъдебни производства са образувани през последните месеци, след влизането в сила на новите законодателни промени.

Само от август до октомври са иззети над 400 бусове, товарни и леки коли, използвани за превоз на мигранти. С 31% е увеличен и броят на влезлите в сила присъди за трафика на хора. Като за първите 9 месеца на годината осъдените са 809 лица. Броят е три пъти повече спрямо 2021 г.

Още от категорията

Още една година временна закрила за бежанците от Украйна

От днес временната закрила за украинските бежанци у нас се удължава с една година. Правителственото решение засяга около 173 хил. граждани, напуснали страната си заради руската агресия.   Статутът осигурява на украинските бежанци правото на..

публикувано на 04.03.24 в 12:15

Онлайн платформа обединява обяви за изгубени и намерени домашни любимци у нас

От края на месец януари тази година заработи онлайн платформа в помощ на стопани, изгубили домашните си любимци. В сайта са обхванати всички областни градове в страната, с идеята той да се превърне в място, където да се публикуват всички подобни..

публикувано на 04.03.24 в 10:35
Васил Левски

Благотворителен концерт за изграждане на паметник на Васил Левски в Бургас

Благотворителен концерт с кауза изграждане на паметник на Васил Левски ще се състои днес в Бургас. Той е организиран от фондация “Гордите Българи”, която се е заела със задачата да бъде издигнат монумент на националния герой в морския град. В..

публикувано на 04.03.24 в 06:00