Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България се нуждае от 17 000 медицински сестри

3
Снимка: архив

Най-сериозният недостиг сред медицинските специалисти е липсата на 17 000 медицински сестри. Това каза пред журналисти Ралица Симеонова-Ганева, член на Съвета за икономически анализи към Министерския съвет, която представи данни от изследване, извършено от Съвета. 
Няма област в България, в която медицинските сестри да са достатъчни. Само в София са необходими още над 2500, в Пловдив – над 1400. На регионално ниво дефицитите са много по-остри. В страната ни не достигат и акушерки, общопрактикуващи лекари, психиатри, става ясно от изследването. 
По данни на НСИ през 2022 г. една пета от практикуващите лекари са били на възраст 65 и повече години, като проблемът предстои да се изостря.
Сред предлаганите от експертите мерки са значителни инвестиции в медицинското образование, привличане на българи, работещи или завършили медицина в чужбина, привличане на чуждестранни граждани, завършили медицина в България, добри условия на труд и добро заплащане.   


Галерия

Още от категорията

Снимката е илюстративна

Паркингите на КАТ се препълниха с автомобили, отнети от пияни шофьори

Полицията в Пловдив вече няма къде да съхранява автомобили, конфискувани след приетите законови промени, според които се изземват колите на пияни и дрогирани шофьори, предаде БНТ. Само за последните 6 месеца пловдивската полиция е конфискувала близо 130..

публикувано на 02.03.24 в 11:02
Росен Желязков

В Казанлък започват тържествата за Освобождението на България

Тази вечер в 18 часа в град Казанлък, централна България, започват проявите за отбелязване на 146 години от Освобождението на България от османско иго. От 18.00 часа на площад "Севтополис" в града ще се проведе тържествена заря-проверка с участието на..

публикувано на 02.03.24 в 09:30
Зарица Динкова

"Дом на розата" ще представя в София Долината на розите

" Дом на розата", посветен на знаковата за България Долина на розите , ще бъде изграден в София. Той ще представя историята и богатството на Розовата долина на местните и чуждестранните туристи.  "Идеята е това да е една отправна точка за..

публикувано на 02.03.24 в 08:45