Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От 1 декември без стари автомобили в центъра на София

Снимка: БГНЕС

От 1 декември 2023 г. влиза в сила нискоемисионна зона в центъра на София, която ще е в сила до 28 февруари 2024 г., в т. нар. "малък ринг" между булевардите "Васил Левски", "Патриарх Евтимий", "Ген. Скобелев", ул. "Опълченска" и бул. "Сливница" до Сточна гара, съобщава БНР Радио София.
На кръстовищата, където се влиза в малкия ринг, трябва да има указателни знаци и табели на български и английски език. 
Забраната ще важи за автомобили от най-замърсяващия първи екологичен клас. Целта е да се подобри качеството на въздуха в централната градска част, която е и най-натоварената пешеходна зона. Камери ще следят за нарушители. Глобата е от 50 до 500 лева. 
Изключения ще има за хора с адресна регистрация в областта на зоната и хора с увреждания. 
Ограниченията ще са в сила за трите зимни месеца - от 1 декември до 28 февруари следващата година. Очаква се през 2025 г. обхватът на зоната да се разшири. 
Автомобилите са вторият по големина замърсител след битовото отопление.

Още от категорията

Деца плетат мартеници в най-новия музей на Казанлък "Ахинора"

През уикенда малчуганите от град Казанлък могат да се включат в работилницата за мартеници , организирана от най-новия музей в Казанлък "Ахинора", който е филиал на Градската художествена галерия. Домакините канят всички малчугани от 5 до 12..

публикувано на 24.02.24 в 08:10

Априлци очаква хиляди гости за Празника на сланината и греяната ракия

Старопланинският град Априлци е домакин на един от най-колоритните и вкусни български фестивали   - Празникът на сланината и греяната ракия. На 24 и 25 февруари, планинското градче, сгушено в подножието на вр. Марагидик, се готви да посрещне..

публикувано на 24.02.24 в 06:05

Цветовете на украинското знаме осветяват сградата на Министерския съвет

Светлини в цветовете на украинското знаме – синьо и жълто – ще осветят сградата на  Министерския съвет на 24 февруари, от 18:00 до 24:00 часа. Навършват се две години от началото на войната на Русия срещу Украйна, както и 10 години от анексирането на..

публикувано на 23.02.24 в 22:10