Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

17% от най-малките деца живеят в мизерни условия

Снимка: unicef.org

Седемнайсет процента от децата на възраст между 0 и 5 години у нас живеят в бедност, показват данните на Националния статистически институт. Детската смъртност остава почти двойно по-висока в сравнение със средното ниво в Европейския съюз, което е 3,6%. Най-тревожни са показателите в районите с компактни етнически малцинствени и маргинализирани общности.

На заключителното събитие на проекта “Застъпничество за деца от 0 до 3 години, живеещи в бедност” беше изтъкнато, че основните заплахи за най-малките са нездравословната среда и хранене, несигурността, насилието, ниското образование и влошеното здраве на родителите. Освен това в страната ни липсват закони, нормативни и политически документи, извеждащи ранното детско развитие като приоритет.

Проектът беше изпълнен през настоящата година от Сдружение „Клуб на нестопанските организации“ и 10 неправителствени организации, работещи в цялата страна.БНР подкасти:

Още от категорията

Слънчев и топъл понеделник

В понеделник ще бъде предимно слънчево, но следобед от запад облачността ще започне да се увеличава и вплътнява и до вечерта над цялата страна ще се заоблачи. Ще се задържи почти без валежи. Ще духа умерен до силен вятър от южната четвърт и с него..

публикувано на 03.03.24 в 18:30

Скиори “полетяха” от връх Снежанка в народни носии

Над хиляда скиори и сноубордисти в народни носии се спуснаха от връх Снежанка в Пампорово. Традиционното събитие се организира за поредна година по случай националния празник. “ Това беше най-многобройното ски шествие с носии от началото на..

публикувано на 03.03.24 в 17:07
Николай Денков

На празничния ден трябва да се обединим

“ Днес е ден, в който трябва да се обединим и да говорим само за това, което ни обединява. Не е ден за атаки, а за празнуване ”, заяви пред журналисти премиерът Николай Денков след церемонията по издигане на националния флаг пред Паметника на..

публикувано на 03.03.24 в 14:12