Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В САЩ издадоха научнофантастичен роман на Здравка Евтимова

Здравка Евтимова
Снимка: Ани Петрова

Романът „Той носи моето мълчание“ („He May Wear My Silence“) на българската писателка Здравка Евтимова е издаден в САЩ, предаде БТА. 

Издателство Starship Sloane покани Здравка Евтимова да представи свой научнофантастичен роман, след като през януари нейният разказ „На Димитър – поет“ събра най-много гласове от писатели, читатели и критици в американската платформа „Critters" в раздела „Разкази с научнофантастични елементи“.


Предната корица на книгата е създадена от носителя на наградата „Хюго" за илюстрация Боб Егълтън, предговорът е написан от  друг носител на наградата „Хюго" - британския  автор на научна фантастика Найджъл Съклинг. Дизайнът на книгата е на носителя на приза „Райслинг" (Rhysling Award), поетът Ф. Дж. Бергман, съобщи авторката. 

„Романът е сюрреалистичен сблъсък между неземен магически реализъм и фолклорен изказ“, пише редакторът на списание Star Line and Simultaneous Times  Жан-Пол Л. Гарние.
Още от категорията

Филмът "Кавал парк" тръгва към сърцата на българите с прожекции в 16 града

“Иска ми се още повече българи да започнат да ценят културата и страната си, без да чакат първо чужденците да ги оценят“. Думите са на Александър Еплер – американец от руски произход, който нарича себе си българофил. Доказва това с целия си живот,..

публикувано на 23.02.24 в 12:20

НАТФИЗ представя "Урок за плешивата певица", съвместно с колеги от Букурещ

На 23 февруари в НАТФИЗ е премиерата на "Урок за плешивата певица" по Йожен Йонеско, един от най-ярките представители на театъра на абсурда, съобщава театралната ни академия. Представлението, вдъхновено от световно известното..

публикувано на 23.02.24 в 07:15

Виртуалната изложба за Сирак Скитник провокира интерес в Братислава

Мултимедийната изложба, с която БНР отбеляза 140 години от рождението на първия директор на радиото Сирак Скитник и 80 години от смъртта му, беше представена в Българския културен институт в словашката столица с атрактивна презентация от автора й..

публикувано на 23.02.24 в 01:18