Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма риск да останем без гориво, ако “Лукойл” напусне страната

Снимка: БГНЕС

Няма риск страната ни да остане без гориво, заяви финансовият министър Асен Василев по повод съобщението на “Лукойл”, че обмисля да продаде бизнеса си в България.

На сайта си компанията пояснява, че “преразглеждането на стратегията е следствие от приемането  на дискриминационни закони от страна на държавните органи на България и други несправедливи, пристрастни политически решения спрямо рафинерията, които нямат нищо общо нито с цивилизованото регулиране на големия бизнес, нито с увеличаването на приходната част на бюджета на страната”.

Министърът каза още, че се радва за обявеното намерение на “Лукойл”: “Както знаете, ние имахме изпреварваща информация, че този процес е започнал още през края на септември - началото на октомври. Всяка компания има възможност и право да прецени къде да оперира и какво да прави със собствените си активи.”

Асен Василев изтъкна, че чрез българския представител в компанията трябва да се подсигури възможността рафинерията да продължи да оперира със стратегически инвеститор и така интересът ни да бъде защитен.


Още от категорията

Пазарът на труда в България: едните не предлагат, другите не търсят

Състоянието на българския трудов пазар към края на 2023 г. сочи тенденция към стагнация. Такъв е изводът от анализа на Института за пазарна икономика. От средата на 2021 г. коефициентът на безработица се задържа в диапазона 4-5,5%, който е по-нисък дори в..

публикувано на 02.03.24 в 10:36

Германска компания за автомобилни части инвестира в плевенско предприятие

Германската компания "Кайзер Аутомотив" ще инвестира в предприятие за производство на автомобилни части в Плевен, информира сайтът Инвестор. Размерът на вложението не се съобщава, но се очаква предприятието да заработи още тази година на площ над 5200..

публикувано на 02.03.24 в 10:10
Николай Денков и Кирил Вътев
(Снимки: БГНЕС, МЗХ)

Държавна лаборатория за изследване на пестициди се открива на границата с Турция

Премиерът Николай Денков и министърът на земеделието и храните Кирил Вътев на 29 февруари ще открият Държавна лаборатория за изследване на пестициди на ГКПП "Капитан Андреево", на границата с Турция. Капацитетът на лабораторията ще осигурява официален..

публикувано на 29.02.24 в 06:10