Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Голям протест на хора на изкуството за достойни възнаграждения

Асен Василев: Исканията на протестиращите не могат да бъдат удовлетврени

5
Снимка: БТА

Хора на изкуството протестираха пред Министерския съвет заради заложения нисък бюджет за сектора за 2024г. и настояха за среща с премиера и министъра на културата. Протестът премина под мотото "Народ без култура е народ без бъдеще!" и беше организиран от синдикатите в сектора. Той беше уважен от депутатите Тома Биков от ГЕРБ и Ивайло Вълчев от ИТН.


Актьори, режисьори, музиканти, художници, танцьори настояват за увеличение на своите доходи и възнаграждения. Те искат също така осезаемо и устойчиво увеличение на бюджета за култура, ясна политика за опазване и развитие на професионалните общински духови оркестри и фолклорни ансамбли и театри и гарантиране на минимален размер на възнагражденията на работещите в творческите колективи, постигнат в Браншовите колективни трудови договори. "Чуват се обидни думи, ситуацията остава напрегната", предаде репортерът на БНР Светослава Кузманова.

Брифинг на министъра на финансите Асен Василев и на председателя на Комисията по бюджет и финанси Йордан Цонев (вляво) в НС - 6 декември 2023 г.

По-късно финансовият министър Асен Василев коментира, че исканията на протестиращите не могат да бъдат удовлетворени, тъй като бюджетът за култура е увеличен значително спрямо м.г. – с над 50 млн. лв. за сценичните изкуства и с 28,5 млн. лв. за музеи, читалища и библиотеки. "Не виждам за какво протестират. Ако някой в държавата иска 50% увеличение на заплатите при 5% предвидена инфлация, това очевидно няма как да се случи", заяви министърът.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Предлагат спектакъла "Хага" на Галин Стоев за европейска награда

Немският театрален журналист Дитер Топ предложи спектакъла "Хага" на Галин Стоев за награждаване от Културен форум Европа за постижения в сферата на културата. Това съобщават от екипа на Международния театрален фестивал "Варненско лято". Пиесата бе..

публикувано на 07.06.24 в 15:16
Център за съвременно изкуство и Библиотека - Бургас

Първият Черноморски международен литературен фестивал се провежда в Бургас

Бургас става домакин на първия Черноморски международен литературен фестивал. От днес до 9 юни ще има четения и професионални срещи с участието на над 50 писатели, преводачи, издатели, литературни агенти от Турция, Грузия, Украйна, Румъния и..

публикувано на 06.06.24 в 08:50

Среща с обичаните български поети Маргарита Петкова и Добромир Банев в Берлин

  Маргарита Петкова и Добромир Банев ще гостуват днес, 6 юни, в Българския културен институт в Берлин. Техните книги ще бъдат представени от изкуствоведа Ирина Канушева.  “Единственият български поетичен тандем, който второ десетилетие държи..

публикувано на 06.06.24 в 07:15