Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приети са наредбите за въвеждане на единно е-зарядно през USB-C

Снимка: БГНЕС

България е готова по евродирективата за уеднаквяване на е-зарядните устройства. Правителството одобри промени в две наредби, въвеждащи единно зарядно устройство от типа USB-C. Евродирективата влиза в сила от 2025 г., а за лаптопите - от 2027 г. Производителите също се готвят за промяната и последните им модели вече са с USB-C.

Единното зарядно ще е за телефони, таблети, камери, слушалки, конзоли за видеоигри, преносими високоговорители, електронни четци, клавиатури, мишки и др. Идеята е не само удобство за потребителите, които сега носят различни зарядни, но и да се намалят отпадъците от оборудване. Предвижда се също клиентът да може да купи устройство и без зарядно. Търговците ще са длъжни да предлагат и този вариант. Така също се очаква да се спестят е-отпадъци. 

Директивата въвежда и хармонизирана технология за бързо зареждане, което ще осигури еднаква скорост на съвместимото зарядно за различните устройства, се посочва в доклада на Министерството на икономиката за промените в наредбите.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Остава в сила червеният код за много големи горещини в цялата страна

В четвъртък  ще е слънчево и много горещо. След обяд в Северна България и западните масиви ще се заоблачи, ще духа вятър и на места значително ще превали и прегърми. Минималните температури ще са между 19° и 25°, в София 20°. Максималните ще са от 37° до..

публикувано на 17.07.24 в 19:05

Българите ще могат да влизат в Беларус без виза и през сухопътните граници

Беларус временно разшири безвизовия режим за България и още 34 страни. Лидерът на Беларус Александър Лукашенко одобри предложението гражданите на 35 държави, вкл. България, да влизат без визи през шосейни и жп гранични пунктове и да остават в страната до 30..

публикувано на 17.07.24 в 18:50

Пощите ще обменят левове в евро в малките населени места след влизането ни в Еврозоната

Левове в евро ще могат да се обменят безплатно в 2230 станции на "Български пощи" в населени места, в които няма банки. Правителството възложи на "Български пощи" да обменя на каса банкноти и монети от левове в евро за срок от 6 месеца, считано от датата..

публикувано на 17.07.24 в 17:17